Как по време на изолация Пабло Ескобар си поръча Марадона

Как по време на изолация Пабло Ескобар си поръча Марадона

Всички сега сме в изолация и няма как да има футболни двубои. Преди години обаче един друг човек също беше изолиран, но това не му попречи всеки ден да си спретва мачлета със световни звезди, сред които и самият Диего Марадона. Говорим за наркобарона Пабло Ескобар, заради когото хиляди в Колумбия се простиха с живота си.

През лятото на 1991 г. Ел Патрон сключва споразумение с правителството да се предаде и да бъде вкаран в затвор. Само че въпросният частен затвор, известен като „Кадерлата“, е изграден по желание на Ескобар и животът в него не се различава по нищо от този навън. Босът се сдобива и с мечтано футболно игрище, на което по цял ден играе със свои приятели.

Заради влиянието си на гости му идват национали на Колумбия като Рене Игита, Фаустино Асприля, Леонел Алварес, Виктор Аристисибал и др. Един ден там се появява и Дон Диего, който само пет години по-рано е покорил световния връх по време на финалите в Мексико. Аржентинецът обаче твърди, че не е знаел при кого отива, а просто е приел заради парите.

„Закараха ме някакъв затвор, а около мен беше пълно с бодигардове – спомня си Марадона. – Казах си „Какво, по дяволите, се случва? Арестуват ли ме? Та този пандиз беше като луксозен хотел”. А те ми викат: „Диего, това е Ел Патрон“ Тогава не четях вестници и не гледах телевизията и си нямах идея кой е този. Първо се срещнахме в някакъв офис. Ескобар ми сподели, че харесвал играта ми и ми симпатизирал, защото подобно на мен и той бил беден, но стигнал до върха. Играхме мач и всички се забавлявахме. По-късно вечерта там имаше парти с най-красивите момичета, които съм срещал в живота си. И това беше в затвор! Не можех да повярвам. На следващата сутрин ми платиха и аз си тръгнах.“

Пабло Ескобар се задържа в „Катедралата“ до 22 юли 1992 г., когато успява да избяга. Колумбийският бос се укрива до 2 декември 1993 г., когато е убит от властите.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти