Преди 20 години тежка контузия застава на пътя на величието на Феномена

Преди 20 години тежка контузия застава на пътя на величието на Феномена

Луиш Назарио да Лима - Роналдо е считан за едно от явленията във футбола. Неслучайно е наречен Феномена, тъй като е с класи над останалите като технически показатели, повратливост и голов усет. Точно преди 20 години, на 12 април 2000 година, бразилецът получава зловеща контузия, разказва Marca. В мач от турнира за Купата на Италия между Интер и Лацио нападателят усуква своето коляно и скъсва коленно сухожилие.

Минава година и половина преди завръщането му в официален мач. Според доктор Гийен това е "най-тежката възможна контузия". "Чудесата не съществуват. Нуждае се поне от осем месеца възстановяване преди да може отново да играе. Въпреки всичко нито аз, нито някой друг може да каже как ще се завърне в игра. Със сигурност ще бъде дълъг и труден процес", заявява доктор Жерард Сайлан, който оперира Роналдо.Битката на Феномена с неговите колена е дълга и трудна история. През ноември 1999 година (само 144 дни преди злополучния 12 април) той разкъсва частично същото сухожилие по време на мача Интер - Лече. През коледните празници на 1996-а пък страда от "странна болест" в колената, която му донася перманентен тендинит. "Всичко е по вина на ПСВ АЙндховен. Давали са му анаболи, когато проблемът не е бил толкова сериозен. Резултатът е несъвместимост в мускулатурата на зоните на коляното", твърди Бернанрдо Санти, бивш координатор в борбата с допинга към Бразилската федерация.

Така се стига до 12 април 2000-а. Борбата му с контузията е тежка и продължителна. На 8 март 2001 г., почти 11 месеца след травмата, той получава медицинско разрешение за игра. През лятото на 2001 година играе в немалко контролни срещи. Участието му в официален мач обаче се бави до 4 ноември в двубой срещу Лече. "Ако не бяха контузиите, Роналдо щеше да е най-големият в историята", сподели Марадона. "Преживях две тежки контузии, които отнеха три години от кариерата ми. Те също така ме накараха да прекратя кариерата си по-рано от желаното", заявява Роналдо.

През лятото на 2002 година той започва Световното първенство под лупа заради множество обвинения, че е в слаба физическа форма. "Аз съм под нивото на отбора. Все още са ми необходими мачове, за да вляза в ритъм и да подобря физиката си", споделя Феномена след първия мач от Мондиал 2002. Всички знаем как завършва Световното първенство - Бразилия е шампион, а Роналдо е големият герой и голмайстор. Ако не бяха контузиите, навярно щеше да се изкачи още по-високо във футболната история.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички