Ясни са двама играчи на Левски, които отказаха да си намалят заплатите

Ясни са двама играчи на Левски, които отказаха да си намалят заплатите
От Левски: Заплатите на футболистите ще бъдат намалени с 50%
От Левски: Заплатите на футболистите ще бъдат намалени с 50%

На този етап има със сигурност трима чуждестранни футболисти на Левски, които отказват да подпишат анекс към договорите си, за да си намалят заплатата. Двама от тях са Дени Алар и Нуно Рейш, научи Sportal.bg. Обявеният по-рано от нашата медия трети играч на "сините" Франко Мазурек е подписал анекса, потвърдиха близки до аржентинеца, така че друг е футболистът, който не е дал положителен отговор на този етап.

Както е известно, изпълнителният директор Павел Колев, говори с всички играчи на "сините", за да ги убеди да си намалят възнагражденията за периода, в който не се тренира и играе заради вируса Covid -19, буквално блокирал спорта в целия свят.

Колев, спортният директор Ивайло Петков и треньорът Петър Хубчев, също участваха в разговорите с играчите. Причината на тримата чужденци е повече от ясна. На този етап няма официално становище от ФИФА или УЕФА, което да може да принуди даден състезател да направи такъв компромис.

Освен това "сините" са платили едва 50% от месечните възнаграждения на играчите за тази календарна година, а заради пандемията, първенството и тренировъчния процес на футболистите бяха спрени на 13 март. Клубът е платил само половината от заплатата на своите играчи за месец януари. Именно тогава дойдоха и финансовите проблеми на 26-кратните шампиони.

Това стана след отнемането на лиценза на генералния спонсор "Национална лотария" през януари. От този период до средата на март над 1,2 милиона лева влязоха в касата на Левски от продажба на абонаментни карти, билети, артикули и дарения, след като "сините" фенове се активизираха, за да се опитат да помогнат на клуба.

Футболистите, които принципно не са длъжни да си намаляват заплатата, били склонни да се съгласят на предложението на Колев, ако евентуално остатъкът за месец януари бъде платен, както и заплатата за февруари. На този етап обаче това няма как да се случи, тъй като Левски нямат никакъв приход, а събраните пари от дарения са единствено за плащането на месечната вноска към НАП от 143 000 лева.

Левски плати вноската към НАП за март
Левски плати вноската към НАП за март

Директорът на "сините" обяви вчера в интервю, че само с още трима играчи не се е разбрал за този анекс, докато българите, начело с Живко Миланов, Николай Михайлов, Станислав Костов, Иван Горанов, Мартин Райнов, Симеон Славчев и компания, веднага влезли в положението на любимия им клуб. Фактът, че симпатизират на Левски от деца, като една от мечтите им е била да носят екипа на славния тим, най-вероятно е в основата на тяхното решение.

Звездите на Левски се отказват от огромна сума в полза на клуба
Звездите на Левски се отказват от огромна сума в полза на клуба

Интересното е, че Милан Миятович е бил убеждаван от своя агент да не подписва този анекс. Стражът първо отказал, но след това взел решение, че няма как да се дели от колектива.

Черногорският национал обаче не останал очарован, че след като подписал и разбрал, че трима от съотборниците му отказали да парафират анексите.

Павел Колев се чуди: Трябва ли играчите да взимат заплати, като няма мачове?
Павел Колев се чуди: Трябва ли играчите да взимат заплати, като няма мачове?

Павел Колев, който има за цел да спаси "сините" от фалит, вече няколко пъти агитира клубовете да влязат в диалог и да вземат единодушно решение за намаляването на заплащането на играчите в период на пандемия, когато на практика не практикуват своята професия.

Жейнов: Инициативата за заплатите трябва да идва от играчите, може да се стигне до съд (видео)
Жейнов: Инициативата за заплатите трябва да идва от играчите, може да се стигне до съд (видео)

Един от водещите футболни агенти в България Николай Жейнов пък е категоричен, че подобно предложение трябва да идва от играчите, а не от ръководството на Левски, което рискува да бъдат заведени нови дела срещу клуба.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички