Атанас Караиванов: Изолацията довежда до ментални проблеми у някои хора (видео)

Генералният секретар на Професионалната лига Атанас Караиванов бе силно разочарован и озадачен от появилата се декларация, дошла се от страна на Арда и включваща в себе си уж подкрепящи я клубове за окончателно спиране на първенството. От тима от Кърджали изпратиха до медиите открито писмо до футболните ръководители с искане за прекратяване на шампионата и предложения в няколко точки. Караиванов обаче заяви пред Sportal TV, че подобно искане не е легитимно по този начин и не е подкрепено от всички уж подписани клубове.

"Изолацията, в която хората са поставени в тези трудни времена, довежда до ментални проблеми у едни. Това не е легитимен документ. Той не касае Професионалната футболна лига. Съжалявам, че в този труден момент за държавата и хората българският футбол е център на внимание в разправии и скандали. Главното в тази ситуация е да се знае следното: Има насрочено сбиране на БФС в понеделник. На него ще отбележим мерки как да реагираме в тази ситуация. На 13 март се събрахме и почти заедно с МС взехме решение за спиране на първенството до 13 април".

"УЕФА трябваше да даде своите препоръки. И те казаха, отлагаме Европейското първенство, но слагаме датата до 28 юни. Дотогава трябва да представим класиране и участници за европейските клубни турнири. С това, което са предприели част от клубовете, в чиято основа са два клуба, а не повече, ние изпращаме отвратително послание към нормалните хора. В момента нито една държава в Европа не е решила да прекрати окончателно своето първенство. Първоначално го спряха за определен период".

"Всеки желае да има положително развитие, сезонът да продължи и той да завърши по някакъв начин. Всеки запазва своята надежда и Бай Ганьо се появи на хоризонта. Това е като бягство от армията ти по време на война. Хайде, да абдикираме първи от футбола. Вместо да се концентрираме в борбата с коронавируса и да дадем пример на обществото, те искат да кажат: „Абдикираме, а вие се оправяйте!“.

"Левски и Славия ги няма в това нещо. Общуването във футбола си има правила. Има си футболна лига. Това е чиста анархия в момента. И то в момент, в който държавата предупреждава да се внимава с тези стъпки. Ако някой иска да напусне първенството, губи всички мачове и започва да играе от трето ниво. Единият отбор е Арда. Сигурно не намериха време да звъннат на мен. Други клубове, които са споменати, ми се обадиха. Не е толкова важно кои са другите клубове, подкрепящи това".

"Анархията не е решение в такъв момент. Навлизаме в криза, която ще се отрази на футбола. Изключително изненадан съм, че в декларацията няма грешки. Очевидно някой я е редактирал. Надяваме се, че имаме и утрешен ден. Че всичко това ще свърши и отново ще живеем по стария начин. Футболът е най-популярният спорт и в момента даваме отвратително послание".

"Просто се чудя дали за една година в професионалния футбол тези хора са научили правилата. Обидно е отношението им към лигата, БФС, медиите и хората, които имат други грижи. Занимават ги с личното им желание да прекратят първенството".

"Определили са, че Витоша изпада, Лудогорец е шампион, кой играе в евротурнирите. Това, което ще предложим ние на заседанието, съобразявайки практиката на хората в Европа, е да се избере стратегия. Ще бъде в интерес на националния отбор по футбол да е свършила тази драма. Не можем да подценяваме всичко заради някакви частни интереси. В момента интересите на Нова тв не са водещи. Водещо преди всичко е здравето на хората, а след това възможността да довършим първенството. Оптимистичният вариант е да се завърши първенството в нормалния вариант, трябва да стартираме на 1 май, за да завършим до 27 юни. Ако завършим по-късно - някъде през май, трябва да има втори междинен вариант по какъв съкратен вариант да завърши първенството. Имаме изявен лидер, това е факт. Всеки друг може да иска да оспорва другите позиции. Ако се изиграят общо 26 кръга, но ще прилича на първенство, в което отборите са 14 и играят на разменено гостуване. Мачове могат да се играят дори след мачовете на националния отбор. Това са оптималният и късият вариант за довършване на първенството.

"Клубовете трябва чувствително да намалят заплатите си до стабилизиране на обстановката. Футболистите нямат полза от фалиране на клубове, а от икономическото запазване. Има как да се оцелява. Нека не сгромолясваме системата. Това са компромисите, които мога да направят футболистите. Темата с чужденците е тема за разговор между ръководствата на клубовете и футболистите. С лекота могат съдийските назначения да се върнат в предишния им размер или да бъдат редуцирани".

Още от БГ Футбол

Виж всички