Боян Йоргачевич: Феновете на Левски отново показаха колко големи души притежават

Боян Йоргачевич: Феновете на Левски отново показаха колко големи души притежават

Боян Йоргачевич определено е един от бившите чуждестранни футболисти на Левски, които генерират най-голяма любов от страна на "сините" фенове. В тези размирни времена, Йорга отдели от времето си, за да поговори за случващото се в отбора на сърцето му пред колегите от "Топспорт". Той е впечатлен от действията на привържениците, които помагат безкористно за финансовото стабилизиране на гранда.

Йоргачевич силно се надява, че вековниците могат да триумфират с Купата на България през този сезон, като похвали наставника Петър Хубчев за работата му в клуба.

Бояне, запознат ли си с финансовите проблеми на Левски? Разбра ли за безпрецедентната кампания на "сините" фенове, които вече събраха над 1 млн. лева за любимия си клуб?

-Нормално е да съм запознат с финансовите проблеми на Левски. Не ми харесва цялата тази ситуация. За кой ли път обаче се показа с какви фенове разполага отборът на Левски. Те отново показаха колко големи души имат и колко много обичат тима. Демонстрираха, че са единствени на този свят. Нагледно показаха каква е химията между тях и Левски като клуб, та дори и институция. Нещо такова е невиждано по цял свят.

Трябва подкрепа от всички бивши футболисти на Левски, дори и тези само с един сезон. Според мен, ако си бил един ден или десет години на "Герена", си призван задължително да помогнеш на отбора. Сега, когато се намира в труден период, всички трябва да му подадем ръка. Няма значение дали с финансово дарение или закупен билет, но задължително всички трябва да се обединим в едно и да помагаме на клуба сега, когато е трудно.

Левски успя да елиминира Лудогорец в драматичен четвъртфинал за Купата на България. Може ли според теб тимът да се бори за националното отличие през този сезон?

-Знам, че Левски успя да отстрани Лудогорец в турнира за Купата на България. Цялото мое сърце иска най-сетне, след толкова много години, Левски да спечели някакъв трофей. Няма значение дали шампионската титла, или Купата. Живея за деня, когато отборът ще постигне такъв успех.

Как ти се вижда играта на отбора под ръководството на Петър Хубчев?

-Треньорът Хубчев е много добър специалист. Това се видя и по време на работата му в националния отбор на България. Много харесвам този човек, защото знае какво прави. Има стратегия, има план. Мисля, че ако получи нужното време и остане в Левски няколко сезона, ще постигне големи успехи.

Може ли да отличиш някой от сегашните футболисти, които да ти правят най-голямо впечатление?

-Не ми харесва да се акцентирам изцяло върху едно име от настоящия състав на Левски. Това е такъв отбор, че всеки трябва да има сърце и душа, и да бъде добре запознат с това за какъв клуб играе. Ситуацията е такава, че всеки трябва да играе за колектива. А в края на сезона този колектив сам от себе си ще избере кой е най-добрият сред тях. Много ми харесва, че Живко Миланов отново носи екипа на Левски. Този човек има голямо сърце! Завършен футболист, който е безкрайно нужен на отбора. Няма значение на колко години е. Този човек е истински професионалист. Харесва ми неговото "синьо" сърце. Това, че дори е само в съблекалнята на отбора, според мен амбицира по-младите му колеги да се раздават на 100 процента по време на мачовете.

Отборът има предварителен договор със стража на Цървена звезда - Зоран Попович. Запознат си отблизо с неговите качества. Може ли да помогне този вратар на "сините"?

-Запознат съм, че Левски има предварителен договор със Зоран Попович. В момента аз съм треньор на това момче в Цървена звезда. Познавам го още и от преди това. Мисля, че от Левски не са сбъркали с избора си на този вратар. Той има отлични както футболни, така и човешки качества. Това е правилният избор на "сините" да вземат един такъв футболист, който ще им донесе качество и спокойствие под рамката. Говорил съм с него по темата. Много е радостен, че ще бъде част от Левски. В момента е като "звяр". Подготвен е на много високо физическо ниво. Технически също. Има психиката да пази за много големи отбори. Според мен няма да има никакви проблеми с адаптацията си в клуба и да поведе Левски към титлата.

Ще ни разкажеш ли какво се случва с теб след края на футболната ти кариера. Как се стигна до престижното ти назначение в първия тим на Цървена звезда?

-След като сложих край на кариерата си в Левски, веднага започнах да се занимавам с моята частна футболна академия и фитнес център в малък град, който се намира в близост до Белград. Имам над 200 деца. Веднага след това започнах работа като треньор на вратарите и в юношеските гарнитури на сръбския национален отбор. Рад (Белград) беше следващото стъпало за мен, където работих в първия тим. Нужно е да отбележа, че именно оттам започна и кариерата ми като футболист. Там работих година, след което отново се акцентирах върху работата си с много вратари в моята частна академия. После дойде и предложението на Цървена звезда да бъда координатор в ДЮШ на клуба. Там бях по-малко от година и преди месец вече бяха привлечен в щаба на Деян Станкович в първия тим. Работя добре с вратарите на Звезда. За момента всичко е точно.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти