Гледай на живо

Ботев (Пловдив) стартира сезона с победа и вгорчи завръщането на Пирин (Благоевград) в елита - на живо от "Коматево" след 2:1

Световната класика увеличава участниците от 16 на 20 през 2021 г.

Световната класика увеличава участниците от 16 на 20 през 2021 г.

Броят на участниците в Световната бейзболна класика се увеличава от 16 на 20, съобщиха съорганизаторите от световната конфедерация (WBSC) и Мейджър лийг (МЛБ). Петото издание на световното първенство в този формат е планирано за пролетта на 2021 г., а квалификациите за него ще се проведат след по-малко от два месеца.

Мястото си във финалния турнир автоматично запазват всички 16 страни, участвали в Световната класика '17. Това са шампионът САЩ, подгласникът Пуерто Рико, бронзовият медалист Япония, четвъртият Нидерландия и попълнилите крайното класиране Доминиканска република, Израел, Куба, Венецуела, Австралия, Корея, Колумбия, Италия, Мексико, Тайван, Канада и Китай.

За останалите четири места ще се борят 12 държави, чиито отбори са разделени поравно в две квалификационни групи. От WBSC обявиха, че и двете пресявки ще се проведат през март 2020 г. в Тусон (САЩ), в навечерието на новия сезон в МЛБ.

                ГРУПА 1              
            ГРУПА 2     
               12-17 март      
          20-25 март      
   
               Бразилия      
        Великобритания
               Германия             Испания
               Никарагуа          Нова Зеландия
               Пакистан             Панама
               Франция            Филипини
             Южна Африка             Чехия

Форматът предвижда шестте тима от всеки поток да играят в модифицирана схема на двойна елиминация и двата най-добри да се класират за Световната класика '21. Всички двубои ще се проведат на ст. "Кайно Ветеранс Мемориал", използван в миналото от Аризона Дайъмъндбекс и Чикаго Уайт Сокс за мачове от пролетните тренировки в МЛБ.

"Развълнувани сме, че ще доведем квалификациите за Световната бейзболна класика в Тусон, Аризона – заяви Джим Смол, старши вицепрезидент на Мейджър лийг. – Искаме да благодарим на нашите домакини от "Кайно Спортс Комплекс" и на WBSC за тяхната подкрепа на усилията ни да популяризираме играта по света."

Президентът на световната бейзболна и софтболна конфедерация Рикардо Фракари пък заяви: "WBSC е изключително радостна, че укрепва връзката си с МЛБ и асоциацията на играчите чрез разширяването на Световната бейзболна класика, която ще даде поле за изява на още повече от нашите национални федерации. Ние аплодираме МЛБ и нейните състезатели за усилията им и за споделената визия за глобализиране на тази велика игра."

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти