Топки

Топки

Официалната топка за Европейското първенство в Германия тази година носи името “Фусбаллибе”. Създаденото от Адидас кожено кълбо е с име, означаващо “любов към футбола”. Дизайнът олицетворява динамиката и движението на топката, както и енергията на играта. Различните цветове, които са върху нея, пък са препратка към жизнеността, която носят участващите страни.

Илюстрации на всеки един от стадионите, на който ще се изиграят мачове от Евро 2024, както и имената на всички градове-домакини също са изобразени на топката. За първи път на Европейско първенство коженото кълбо ще бъде с вградена технология, която ще помага на видео-асистент арбитрите.

Ето и всички официални топки на предишните Европейски първенства:

ЕВРО 2020 - ЮНИФОРИЯ

На предишното Европейско първенство топката на Адидас се казваше “Юнифория”. Името идва от английските думи “unity” (единство) и “euphoria” (еуфория). Евро 2020 се проведе в 11 различни държави и дизайнът на топката препратка точно към това - размитите граници, единството и обединеността между различните култура на страните.

ЕВРО 2016 - БУ ЖУ

Използваната топка на Европейското първенство през 2016 година носи името “Бу Жу” и се превежда като “красива игра”. Цветовете на коженото кълбо са препратка към цветовете на страната домакин - синьо, бяло и червено. Има също така и сребърни акценти, които са в чест на трофея от Европейското първенство. Интересното е, че топката, която се използва в елиминационната фаза, е различна от тази, която се използва в групите.

ЕВРО 2012 - ТАНГО 12

“Танго 12” е официалната топка на Евро 2012 в Полша и Украйна. Чрез нея Адидас връща сериите “Танго”, които се използват през 80-те години. Дизайнът на кълбото е препратка към декоративното изкуство на рязане на хартия - традиция в селските райони на двете страни. Освен това се съдържа и цветен контур, вдъхновен от знамената на домакините.

ЕВРО 2008 - ЕВРОПАС

На Европейското първенство в Австрия и Швейцария през 2008 година официалната топка е “Европас”. Направена с 14 панела вместо обичайните 32, кълбото може да се похвали със специална текстура, която позволява на футболистите още по-добро сцепление с него. За финала е пуснат специален сребърен вид на топката - Европас Глориа.

ЕВРО 2004 - РОТЕЙРО

На Евро 2004 в Португалия “Ротейро” е официалната топка. Името ѝ се превежда като “пътна” или “навигационна карта” - препратка към откритията на португалските изследователи - и най-вече на Вашку да Гама - през 15. и 16. век. За пръв път на голям футболен форум всяка една топка, използвана във всеки мач, е надписана с имената на отборите, датата и стадиона.

ЕВРО 2000 - ТЕРЕСТРА СИЛВЪРСТРИЙМ

През 2000 година на Европейското първенство в Белгия и Нидерландия официалното кожено кълбо носи името “Терестра Силвъстрийм”. Дизайнът и името на топката са свързани с водните пътища на страните домакин. Чрез нея Адидас прави иновация, след като кълбото е с нов външен слой, който прави по-мека при допир, по-лесна за контрол и по-точна топката.

ЕВРО 1996 - КУЕСТРА ЕУРОПА

На Европейското първенство през 1996 година в Англия официална топка е “Куестра Еуропа”. Това е първата цветна топка, която се използва на Евро турнир. “Куестра Еуропа” е друг вариант на използваната “Куестра” на Световното първенство през 1994 година в САЩ. Дизайнът на коженото кълбо съдържа лъвове и рози - символите на Англия.

ЕВРО 1992 - ЕТРУСКО УНИКО

На Евро 1992 в Швеция се използва топката “Етруско Унико”. Това е същата топка, която се използва на Световното през 1990 година и на Олимпийските игри през 1992. Името и дизайнът произлизат от древната история на Италия и изкуството на етруските.

ЕВРО 1988 - ТАНГО ЕУРОПА

“Танго Еуропа” е официалната топка на Европейското през 1988 година във ФРГ. Кълбото е същото като това през 1984-та година, но са добавени подобрено покритие и уплътнение на шевовете, с което топката се предпазва от проникване на вода.

ЕВРО 1984 - ТАНГО МУНДИАЛ

През 1984 година по време на Европейското първенство във Франция се използва топката “Танго Мундиал”. Това е първата не изцяло кожена топка, включваща нов материал и подобрена система за наслояване. По този начин се увеличава омекотяването на кълбото. Това е и първата официална топка, която включва индивидуален дизайн за турнира.

ЕВРО 1980 - ТАНГО РИВЪР ПЛЕЙТ

На Евро 1980 в Италия се използва “Танго Ривър Плейт” - първата от новия “Танго” дизайн, използван на Европейски първенства. Същата топка се използва и на Световното през 1978 и изобразява културата на тогавашния домакин Аржентина.

ЕВРО 1972 И 1976 - ТЕЛСТАР ДУРЛАСТ

На Европейските първенства в Белгия (1972) и Югославия (1976) се използва една и съща топка - “Телстар Дурласт”. Кълбото включва ново покритие и подобрена иновация, която повишава устойчивостта във вода. Четири години по-късно на първенството в Югославия това всичко е още повече модернизирано и подобрено.

ЕВРО 1968 - ТЕЛСТАР ЕЛАСТ

През 1968 година на Европейското в Италия футболистите ритат “Телстар Еласт”. Името идва от комуникационния сателит “Телстар”, който е сферичен и със слънчеви панели - наподобяващ дизайна на топката.