ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Стадион "Халифа Интернешънъл"

Открит през 1976 г. това е най-големият стадион в Катар до построяването на новите арени за Световното. Съоръжението е разширено през 1986 г. и модернизирано за Азиатските игри през 2006 г., когато се появиха две отличителни арки над него и предишният плосък покрив над западната трибуна беше заменен с нов мембранен. След като Катар беше избран за домакин на Световното първенство през 2022 г., започнаха планове за ново голямо преустройство на мястото, но в крайна сметка бе решено капацитетът му вместо за 68 хил. зрители, да бъде намален до 40 хил. Модернизацията беше извършена между 2014 и 2017 г. и това беше първото място, готово за Световното.

Това е единственият стадион на Мондиал 2022, който е оборудван с лекоатлетическа писта. Поради редовната си употреба за футболни мачове, пистата често е покрита. Съоръжението е с асиметрично разположение на трибуните, които леко се различават по форма от източната и западната страна. По дължината на терена, от двете страни, трибуните имат и второ ниво. Горните нива на трибуните са подредени в характерните триъгълници, познати от катарското знаме. В два срещуположни ъгъла са поставени LED екрани. Мястото, както повечето арени на Световното, също е оборудвано с охладителна система.

Съоръжението е покрито с бяла мембранна козирка, която има стъклена секция от южната страна, позволяваща малко повече светлина на терена. Две отличителни арки се простират над покрива. Патрон на стадиона е Халифа ибн Ахмад Ал-Сани, емир на Катар от 1972 до 1995 г.

Арената се намира в рамките на спортен комплекс Aspire Zone, характеризиращ се със своята интересна, нетрадиционна архитектура. Освен самия стадион, най-интересните му съоръжения включват комплекса от спортни зали Aspire Dome и отличителната Aspire Tower. В близост до комплекса се намира метростанция.

По време на световното тук ще се изиграят 7 мача. Вбъдеще стадионът, наред с други неща, ще бъде основната арена на Азиатските игри през 2030 г.

Капацитет: 45,857 зрители

Мачовете на този стадион:

21.11. - Англия - Иран 
23.11. - Германия - Япония 
25.11. - Нидерландия - Еквадор 
27.11. - Хърватия - Канада 
29.11. - Еквадор - Сенегал 
01.12. - Япония - Испания 
03.12. - мач от 1/8-финалите