Стадион "Ал Джануб"

Построен в периода между 2016 и 2019 година "Ал Джануб" се намира в Ал-Уакра, град, разположен на Персийския залив и на по-малко от 20 километра от Доха. Това е най-южният стадион, на който ще се играят мачове от Мондиала. Затова и той е често е наричан "стадионът на Юга".

Дизайнът на стадиона е вдъхновен от местните жители. Те се занимават с риболов и събиране на перли с традиционните за региона лодки, наричани "доу". Именно външният вид на тези лодки е лайтмотивът, използван за дизайна на стадиона. Отвън куполният покрив е проектиран така, че да наподобява платноходки, отдолу конструкцията напомня за корпуса на кораб, а седалките на трибуните образуват композиция, подобна на морски вълни.

Това е един от двата стадиона на Световното, които разполагат с подвижен покрив. Той може да се отваря и затваря в рамките на половин час. Освен че предпазва от евентуален дъжд, покривът е много по-ценен от гледна точка по-доброто охлаждане на съоръжението.

"Ал Джануб" е с капацитет 40 хил. зрители, като разполага и с LED екрани, разположени на противоположните ъгли. Отвън съоръжението е заобиколено от огромна зелена площ, която го прави най-големият парк в Ал-Уакра.

На този стадион ще се проведат 7 мача от Световното. След края на турнира капацитетът на съоръжението ще бъде намален с премахване на част от седалките.

Капацитет: 44,325 зрители

Мачовете на този стадион:

22.11. - Франция - Австралия 
24.11. - Швейцария - Камерун 
26.11. - Тунис - Австралия 
28.11. - Камерун - Сърбия 
30.11. - Австралия - Дания 
02.12. - Гана - Уругвай 
05.12. - мач от 1/8-финалите