Стадион 974

Стадион 974 е поредният построен специално за Световното в Катар. Той се намира в столицата Доха и е с капацитет 40 хил. места. Строежът му е започнат през 2017 година и е завършен през 2019-а. За пръв път мачове на него се играят през 2021 година. Той ще приеме 7 срещи от Мондиала.

Едно от най-впечатляващите неща при строежа на този стадион е, че за него са използвани рециклирани контейнери. Заради това той е толкова шарен на външен вид и отдалеч изглежда все едно е направен от детски кубчета. Използването на въпросните контейнери е препратка към традициите на Доха в пристанищния бизнес. За изграждането на съоръжението са използвани точно 974 контерйнера и от там идва и името му. Това пък позволява цената за изграждането му да бъде доста по-ниска в сравнение с останалите.

Стадионът разполага с големи LED екрани, разположение на два от ъглите му. По-голяма част от седалките са покрити с козирка, но има и малка част зад двете врати, които не са покрити. Това е единственото съоръжение на Световното, което не разполага с охладителна система, но това е компенсирано от факта, че стадионът е изграден така, че да бъде доста проветрив, а освен това е в близост до залива и така ще има естенствено охлаждане от вятъра.

След края на Световното стадионът ще бъде изцяло разрушен и на негово място ще бъде изграден парк. Части от стадиона пък ще бъдат използвани за играждане на други сгради в града. Има предложение и съоръжението да бъде разглобено, пренесено и изградено отново в Уругвай, ако страната получи домакинството на Световното първенство през 2030 година.

Капацитет: 44,089 зрители

Мачовете на стадион 974:

22.11. - Мексико – Полша 
24.11. - Португалия – Гана 
26.11. - Франция – Дания 
28.11. - Бразилия – Швейцария 
30.11. - Полша – Аржентина 
02.12. - Сърбия – Швейцария 
05.12. - мач от 1/8-финалите