ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Стадион "Ахмад Бин Али"

Стадион "Ахмад Бин Али" е построен на мястото на стадион "Ал Раян". Първоначалният план е бил именно "Ал Раян" да бъде използван по време на Световното, като единствено бъде реконструиран и осъвременен. Впоследствие обаче се взема решението старият стадион да бъде изцяло разрушен, а на негово място да бъде построен нов.

Старият стадион се е намирал на 20 километра от Доха в пустинията. С годините обаче районът е силно развит и застроен, като наблизо е построен огромен мол, а до него вече стига и спирка на метрото. Новият стадион пък официално отваря врати през декември 2020 година.

"Ахмад Бин Али" е изграден специално за футбол с правоъгълна форма със заоблени ъгли. Той побира 40 хил. зрители и на него мачовете си играе местния отбор Ал Раян, заради което на седалките има изобразен лъв, какъвто е прякорът на отбора. Всички седалки са покрити с козирка, а зад двете врати са поставени LED екрани. Отвън съоръжението има интерактивни екрани, които са покрити от полупрозрачна метална завеса, подредена в интересни шарки, вдъхновени от културата на Катар. Стадионът е наименован на Ахмад ибн Али Ал Сани, който е емир на Катар от 1960 до 1972 година. Заради локацията си съоръжението често е наричано "вратата към пустинията".

По време на Мондиала на този стадион ще се проведат 7 мача. След края на турнира капацитетът на съоръжението ще бъде намален с премахмане на горните редове седалки. Стадионът обаче ще продължи да функционира, а изградените около него тренировъчни игрища, атлетически писти и други съоръжения ще направят района оживен спортен комплекс, отворен за обществеността, който ще се използва дори след края на Световното.

Капацитет: 45,032 зрители

Мачовете на този стадион:

21.11. - САЩ - Уелс 
23.11. - Белгия - Канада 
25.11. - Уелс - Иран 
27.11. - Япония - Коста Рика 
29.11. - Уелс - Англия 
01.12. - Хърватия - Белгия 
03.12. - мач от 1/8-финалите