“Синият” триумф е факт: Левски Лукойл е новият шампион в НБЛ

Левски Лукойл е новият носител на трофея от Националната Баскетболна Лига! “Сините” спечелиха решителния мач №5 срещу Рилски спортист с крайното 84:69 (18:19, 21:18, 26:21, 19:11) в зала “Арена Самоков” и след общ резултат 4-1 в серията се окичиха със златните медали в първенството за сезон 2020/21.

Новите шампиони тотално обезличиха съперника си в днешния пети двубой, след като взеха цели 26 борби повече от Рилецо - 45 срещу 19, а също така стреляха 53% от игра срещу 42% на домакините от Самоков.По този начин столичният гранд взе реванш от Рилски спортист за тежкото си поражение във финала за Купата на България през март, когато "сините" загубиха с 69:87. Този път обаче прошка нямаше, особено след завръщането на Левски Лукойл в пълен състав през втората половина от сезона.

Рилски спортист приключва сезона си със сребърните медали в първенството, които завоюва за първи път в историята на клуба. Освен това тимът на Людмил Хаджисотиров грабна Купата и достигна до осминафиналите във ФИБА Къп.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ: Звездата на Левски Лукойл и MVP на редовния сезон Данило Тасич постави началото на гонитбата между двата тима, след като отбеляза първите две точки за "сините". Рилски спортист започна двубоя доста колебливо с четири поредни пропуска и една грешка в нападение, което позволи на гостите от София да увеличат разликата на четири точки след кош на Райън Райт - 0:4. 

Рилецо пробваше много трудни стрелби в откриващите минути от срещата, някои от които от доста далечна дистанция, като сушата им достигна почти пет минути, преди Брендън Браун да открие сметката на тима с два успешни наказателни изстрела за 2:6. Самоковци все пак се отпушиха в нападение в следващите минути, благодарение на изригване на Павлин Иванов, който отбеляза 8 поредни точки и доближи тима си само на две разлика от съперника при 12:14. 

Малко преди това Кийт Бенсън влезе мощно от пейката на Левски Лукойл с бързи четири точки на сметката си, но организацията в играта на "сините" се развали към края на периода и резултатът бе изравнен от капитана Златин Георгиев, който вкара за 14:14. 

Домакините от Самоков заиграха с много повече агресия и закономерно обърнаха резултата в своя полза след тройка на Браун и бърз пробив на Нико Карвачо, оформяйки серия от 10 поредни точки за 19:14. Левски Лукойл намери сили да се съвземе от шока и затвори частта с кошове на опитните национали Чавдар Костов и Христо Захариев, които направиха резултата след края на първите 10 минути игра 19:18.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ: Напрежението започна да взема връх във втората четвърт, като единствената точна стрелба в първите две минути от частта бе тройка на Чавдар Костов, след която преднината се върна в актива на гостите - 19:21. Домакините отговориха съвсем навреме с перфектен изстрел за три точки, но Левски Лукойл също нанесе удар чрез Захариев и Бразелтън, които комбинираха за пет поредни в полза на гостите и направиха резултата 22:26 за "сините"

Последваха няколко доста спорни отсъждания в ущърб на Рилски спортист, след които столичният тим поведе с шест точки след два наказателни на Йордан Минчев - 26:32. Домакините се завърнаха на пасив от три точки след втората тройка в мача на Тихомир Желев, но поредното изпускане на нерви, дошло от Нико Карвачо след свирено му нарушение в нападение, позволи на Чавдар Костов да изведе Левски Лукойл напред с още една точка с реализиран наказателен удар след технически фаул на чилиеца - 29:33. 

Рилецо не позволи повече колебания и моментално нанесе минисерия от четири поредни точки, за да изравни след кошове на Портър и Златин Георгиев - 33:33. Поредната страхотна изява на енергичния американец в състава на домакините Трей Портър донесе аванса в ръцете на Рилецо, преди Христо Захариев да продължи наказателната си акция от тройката с втория си успешен далечен изстрел в мача за 35:36. Алекс Симеонов възстанови лидерството на домакините, но Захариев отново бе на висота от далечна дистанция, осигурявайки аванс от две точки на Левски Лукойл на полувремето при 37:39.ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Двата отбора сложиха мълниеносно начало на третата четвърт, като Нико Карвачо дърпаше конците за домакините, а Костов и Бенсън бяха точни за гостите, като след техните изяви резултатът стана 41:42 в полза на Левски Лукойл. Алекс Симеонов напомни за себе си във важен момент, след като помогна на Рилецо да изравни резултата при 45:45 след чудесна тройка от нула градуса, а секунди след това Павлин Иванов вкара на два пъти, за да изведе самоковци на четири точки преднина при 49:45. 

Данило Тасич и Йордан Минчев запретнаха ръкави и върнаха “сините” на само точка зад противника, но Брендън Браун се погрижи да понакъса ритъма на Левски Лукойл след два поредни точно изпълнени наказателни удари - 54:51. Минута по-късно американецът отново наказа на гостите, отговаряйки с кош от тройката на добра изява на Венци Петков, но неспортсменско нарушение на Алекс Симеонов позволи на Йордан Минчев да направи резултата 57:54 за Рилски спортист. Домакините направиха няколко неприятни пропуска в следващите си нападения и въпреки че затваряха достатъчно добре подкошието си,  гардът Тайрън Бразелтън ги наказа с тройка за 58:57. Рилецо не успя да вкара кош в последните 2:56 минути от частта, а валякът на гостите Кийт Бенсън се развихри и сгази оцветената зона от паркета на самоковци, за да изведе отбора си на 7 точки аванс при 58:65 преди началото на последния период.ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Столичани задържаха аванса си в началото на последната четвърт, а след няколко неуспешни отигравания от страна на домакините Христо Захариев порази целта с хубав пробив, за да увеличи преднината на своя тим на 9 точки при 58:67. Рилски спортист губеше много сериозно борбата, като само в едно нападение на “сините” Йордан Минчев открадна три борби в нападение, преди собственоръчно да завърши атаката на гостите с кош за две точки, направил разликата 11 точки при 58:69.

Защитата на столичани ставаше все по-активна и агресивна, като отборът на Людмил Хаджисотиров трябваше да се бори със зъби и нокти, за да добавя точки в актива си. Трей Портър сложи край на сушата на самоковци с ефектна забивка за 60:69, но Кийт Бенсън се възползва максимално от фаул на Златин Георгиев, за да наниже кош и фаул и да направи мисията на домакините почти невъзможна - 60:72 при оставащи 5 минути на часовника.Нова грешка в атака на домакините до голяма степен подпечата титлата на Левски Лукойл, който поведе с 14 точки след ново избухване на американския гигант - 60:74. "Сините" започнаха да действат стратегически в минутите до края на мача с много дълги нападения, като по този начин запазиха комфортната си преднина при 63:78 с оставащи около 2 минути от двубоя. До края на двубоя не се случи нищо съществено, като титлата на Левски Лукойл бе определена след крайното 84:69 и общ резултат 4-1 в полза на софиянци

Кийт Бенсън завърши с 19 точки и 9 борби за успеха на Левски Лукойл. Христо Захариев и Тайрън Бразелтън вкараха по 15 точки, а влезлият по перфектен начин от пейката Йордан Минчев записа “дабъл-дабъл” от 13 точки и 12 борби за само 17 минути игрово време. За Рилски спортист Брендън Браун наниза 16 точки, Павлин Иванов реализира 12 точки, а трима играчи завършиха с по 10 точки - Алекс Симеонов, Трей Портър и Николас Карвачо.РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брендън Браун 16, Павлин Иванов 12, Златин Георгиев 5, Алекс Симеонов 10, Николас Карвачо 10 (Трей Портър 10, Тихомир Желев 6, Деян Карамфилов, Николай Георгиев, Георги Адирков, Христо Бъчков)ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ: Тайрън Бразелтън 15, Чавдар Костов 8, Христо Захариев 15, Данило Тасич 8, Райън Райт 2 (Кийт Бенсън 19, Йордан Минчев 13, Венцислав Петков 4, Константин Тошков)

Невероятен обрат донесе преднина на Левски Лукойл във войната за златото
Левски Лукойл си свърши работата в Самоков, Йордан Минчев блести за “сините” (видео)
Нищо не е свършило: Рилски спортист удари Левски Лукойл в "Универсиада"
Левски Лукойл е на победа от титлата след изключителна драма в София, белязана от лекция на Тасич

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти