Играч на Орландо отказа да коленичи по време на химна на САЩ

Крилото на Орландо Меджик Джонатан Айзък се превърна в първият играч, който отказа да коленичи по време на изпълнението на химна на САЩ. 22-годишният баскетболист също така не поиска да облече вече традиционните тениски с надписа "Black Lives Matter" преди първата сирена на двубоя. Както е известно, колениченето може да се приема като символ на мирен протест срещу расовата дискриминация.

"Вярвам, че черните животи имат значение. Много мислих върху решението си, но според мен колениченето и носенето на тениските не вървят ръка за ръка в подкрепа не черните животи. Просто не смятам, че това действие изразява точен отговор на случващото се", обясни действията си Айзък.

Решението му бе подкрепено както от съотборниците, така и от старши треньора Стив Клифърд. Няколко часа по-късно наставникът на Сан Антонио Спърс Грег Попович и асистентът му Беки Хамън също решиха да останат прави по време на химна.
Протестите в НБА са факт - играчи и рефери коленичиха по време на химна на САЩ

"Предпочитам да запазя мнението си за себе си. Всеки си решава. Лигата се справи страхотно с това, всеки има свободата да реагира по какъвто и да е начин. Аз реагирах така, както пожелах", каза Поп.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти