Дания спечели за първи път световната титла по хандбал

Олимпийският първенец Дания спечели за първи път световната титла по хандбал за мъже. В четвъртото си участие на финал датчаните стигнаха до златото след победа над Норвегия с 31:22 (18:10) в големия финал на Мондиал 2019, игран тази вечер пред над 15 000 екзалтирани собствени фенове в Хернинг.

Така Дания освен световната титла си осигури участие на Олимпийските игри в Токио 2020, където ще защитава трофея си. От друга страна това бе втори пореден загубен финал на световно първенство за "викингите" от Норвегия, които останаха със сребърните медали. По-рано днес в мача за бронза досегашният световен шампион Франция се наложи над Германия с

26:25 (9:13)

с победен гол на звездата Никола Карабатич в последната секунда.

След равностойни първи минути и 4:4, момчетата на Кай Йохансен постепенно започнаха да трупат аванс, който на почивката достигна до 18:10. Дания продължи да доминира и малко след средата на второто полувреме дръпна с 26:15, с което окончателно предреши крайния победител.

Голмайсторът на турнира Микел Хансен отново беше най-резултатен за домакините от Дания със 7 попадения за победата. Хансен бе обявен и за най-полезен играч (МVP) на първенството. Мортен Тофт Олсен и Расмус Лауге добавиха по 5 гола за историческия успех. Мангус Йондал се разписа 10 пъти за норвежците.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти