ФИФА наказа африкански футболен ръководител заради военни престъпления

Световната футболна централа (ФИФА) наказа водещ африкански футболен ръководител, който ще бъде изправен пред съда в Хага за военни престъпления.

Патрис-Едуар Нгесона е лишен от правото да работа във футбола за шест години и осем месеца от Етичната комисия на ФИФА заради редица обвинения, сред които дискриминация, насилие и неуважение на човешкото достойнство. Той също така е глобен с 500 хиляди швейцарски франка.

Нгесона беше президент на футболната федерация на Централноафриканската република (ЦАР) за повече от десетилетие от 2008 година. През миналата година той беше избран и в Изпълкома на Африканската футболна конфедерация. Нгесона е обвинен за военни престъпления през 2013 и 2014 година като лидер на христианска милиция, която преследва мюсюлманите в ЦАР.

В следствие на репресиите около 190 хиляди мюсюлмани избягаха от страната в съседните Камерун и Чад. Той беше арестуван през декември миналата година във Франция, а в последствие беше екстрадиран в Холандия, където ще отговаря пред Международния криминален съд. На предварителното дело през септември Нгесона получи 111 обвинения.

Още от Футбол свят

Виж всички