Смъртта на тики-така

Тики-така вече не е на мода. Всъщност изглежда, че изживява предсмъртна агония и на стила се осланят само най-радикалните му последователи. Стил, който беляза цяло едно поколение с апотеоз Мондиал 2010 в ЮАР със световната купа на Испания и най-добрия отбор на Барселона в историята и който обаче изглежда като да наближава края си.

Футболният свят се измени драстично в течение на настоящото десетилетие след диктатурата на тики-така. Поколението от футболисти, превърнали този стил в произведение на изкуството, се прости с елитното ниво на футбола, а неговите наследници са доста далеч от онези малчовци, преобърнали света с краката нагоре.

Със сигурност най-добрият посланик на тики-така е Джосеп Гуардиола, който се нае да привнася тази форма на игра навсякъде където отиде да работи. По време на престоя си в Байерн (Мюнхен) успя да накара доста от отборите в Бундеслигата да се опитат да играят по този така специфичен начин. Дори и митичният Лотар Матеус призна това.

ЗАБРАВЕНИЯТ ЗАВЕТ НА ПЕП

Е, само няколко години по-късно почти не се вижда този тип футбол в Германия. Двата тамошни гранда – Байерн и Борусия (Дортмунд) – му обърнаха гръб, за да играят отново „по немски“. Единствен младият старши треньор на РБ Лайпцих – Юлиан Нагелсман, изглежда като попил от завета на Гуардиола, макар че залага на доста по-вертикална игра от легендарния специалист от Сантпедор.

Дори и в испанската Ла Лига вече почти не се срещат изповядващи този фамозен стил, белязал цяло едно поколение. Даже и Барса на Ернесто Валверде играе друго нещо. „Няколко години следвахме сляпо нашия стил на игра до степен да се превърнем донякъде в негови роби. Във футбола обаче трябва непрестанно да се развиваш всяка година, защото иначе накрая всички ще те разгадаят“, призна Жерард Пике.

ПРОЦЕНТ ВЛАДЕНИЕ НА ТОПКАТА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Барселона: 73% в последния сезон на Гуардиола срещу 57% през този

Байерн: 71% в последния сезон на Гуардиола срещу 57% през този

Интер: 53% в сезон 2011/12 срещу 40% през този

Ливърпул: 61% в сезон 2009/10 срещу 51% през миналия

Манчестър Юнайтед: 62% през 2010/11 срещу 44% през миналия

Пари Сен Жермен: 63% в сезон 2015/16 срещу 54% през този

Реал Мадрид: 62% миналия сезон срещу 56% през този

Валенсия: 62% в сезон 2010/11 срещу 46% през този

Атлетико Мадрид: 54% в сезон 2009/10 срещу 50% през този

Барса и Байерн преживяха радикална промяна в ерата пост-Пеп. „Лос асулграна“ свалиха притежанието на топката си съответно от 73% и 71% в последните си сезони с Гуардиола до по 57% в последния сезон.

Любопитно е, че Реал Мадрид е единственият топ отбор, който имаше силни показатели по владение на топката миналия сезон, а отпадна от Аякс рано в Шампионската лига след три поредни и четири за пет години спечелени Европейски купи. Забележете, че в сезоните на тези си успехи в най-авторитетната клубна надпревара „лос бланкос“ никога не бяха стигали до средно 60% притежание на топката.

След като испанските грандове очевидно играят нещо съвсем друго, в Ла Лига сякаш остава само един радикал по отношение на тики-така, при това той в момента няма работа – Кике Сетиен. Кантабърският специалист продължава да има добро реноме, ала за момента никой не иска да заложи на неговата мания за притежаване на топката.

КРИЗАТА НА ПРОРОЦИТЕ

Кризата на тики-така постави в особено положение други проповедници на този стил. Марсело Биелса в момента води втородивизионния английски Лийдс Юнайтед, а неговият ученик Хорхе Сампаоли е без отбор, след като бе начело на бразилския Сантос. „Да, напразно следваме Гуардиола 20 години. Пеп намери изключението, това не е футбол за всички“, призна Масимилиано Алегри, който се опита да копира тази игра в Серия А без особен практически успех.

Владичеството на Мадрид на Зинедин Зидан и изригването на Ливърпул на Юрген Клоп с неукротима сила в последната петилетка почти доведоха до забравата на тики-така. Днес всички искат да играят като настоящия шампион на Европа – оглушителният и яростен рокендрол сега е предпочитаната музика и накара да замлъкнат цигулките, които донесоха толкова удоволствие на целия свят.

Франция спечели Мондиал 2018 в Русия с тотално противоположен на тики-така стил и фаворитите за вземането на Европейската купа също залагат на доста различен тип футбол. Останал е само един непоправим защитник на този начин на игра, живеещ в Манчестър. И при това дори и той успя да се откъсне от крайната ортодоксалност на този стил, който трудно ще се върне някога към старите си славни дни.

Алваро Рока, „Марка“

Още от Футбол свят

Виж всички