Революционни промени: изкуствен интелект ще помага на съдиите във фигурното пързаляне

Революционни промени: изкуствен интелект ще помага на съдиите във фигурното пързаляне

Международният кънки съюз (ISU) обмисля възможността за въвеждане на изкуствен интелект в съдийската система за фигурно пързаляне. Това каза на пресконференция президентът на организацията Ча-йол Ким.

"Изкуственият интелект е много интересна тема, много хора говорят за въвеждането на нови напреднали технологии, включително изкуствен интелект, за улесняване на съдийството, особено във фигурното пързаляне, и ние разглеждаме тази възможност. Изкуственият интелект има огромен потенциал, така че обсъдихме с няколко технологични компании, как можем да работим с тях, за да внедрим технология, която ще помогне на нашите съдии да бъдат по-точни, по-бързи, по-гъвкави, така че разглеждаме това. Но това е дългосрочен проект, технологията е готова, но ние ще продължим да работим върху нея. Ние разглеждаме изкуствения интелект и бъдещите нови технологии, но също така ще се възползваме от наличните", каза Ким.

В Лас Вегас на 59-ия Конкрес се дискутират много теми, разглеждат се искания на различни държави, делегатите са 350 от 65 страни, а дневният ред е от почти 300 точки.

Не се обсъжда въпросът с допускането на състезателите от Русия и Беларус в международните турнири през сезон 2024/2025 във фигурното пързаляне, шорттрека и бързото пързаляне с кънки. Това означава, че ако войната в Украйна не спре и санкциите не паднат, то представителите на Русия и Беларус губят почти всички шансове да вземат квоти за зимната олимпиада през 2026 година. Още повече, че фигуристите на тези страни вече са извън новата ранглиста. Разбира се, налице е хипотезата за приключване на войната и стартирането им в допълнителни квалификационни турнири през есента на 2025-а.

Конгресът в Лас Вегас обаче все пак носи настроението на сериозни промени, чиято цел е привличане на младата аудитория и като цяло повишаване на интереса. За целта бе представен документ, наречен "Концепция 2030", който чертае пътя на развитие за следващите 6 години. Разделен е на няколко глави - растеж, възможност, иновации, защита и единство.

Ето някои акценти:

* Изживяването на публиката и феновете е ключов момент. Ще се търси провокиране на интереса на аудиторията, включително чрез включването в дейността на ИСУ на гиганти, като TikTok и Netflix. Забавлението в залата по време на състезанията и особено в паузите е важен фокус;

* Разширяване на календара, т.е. по-малко месеци без състезания;

* Повече оригиналност във формата на демонстративните изпълнения и повишаване на атрактивността на ISU Skating Awards;

* Генериране на повече интересно съдържание около състезанията, включително извън леда и за личности, както и все повече обръщане към дигиталните медии;

* Сътрудничество с други спортове;
Търсят се промени и по отношение на излъчванията:
* Модернизиране на визуализациите и графиките по време на предаване, за да е по-лесно за зрителя да възприема ставащото;

* Развитие на стрийминг платформа;

* Разработване на компютърна игра, на базата на която може да се създаде общност от фенове;

* Използване и на изкуствен интелект. Предоставяне на съдиите на технология, с която по-бързо да разглеждат повторенията и да анализират по-добре. Предоставяне на спортистите на технологии, които ще подпомогнат по-добре тренировъчния процес;

* Разрешаване на поставянето на спонсорски лога върху костюмите на състезателите (извън сега разрешението на горнищата и якетата). Допускането на присъствие на лога на модни брандове.

* Разрешение да се поставя рекламно лого и върху кънките.

* Мантинелите да станат мултимейни екрани, както е във футбола, баскетбола и други спортове;

* Kiss&Cry зоната да се превърне в огромен екран, а да не е просто плакат;

* Разширяване на географията, включително с организиране на турнири на места, като Мексико, Австралия, Хонконг и други.

Следвай ни:

Още от Зимни спортове

Виж всички