Гледай на живо

"Трето полувреме" преди Португалия - Чехия

Петър Ташев: В развитието на детско-юношеския волейбол проблемите са много

Петър Ташев: В развитието на детско-юношеския волейбол проблемите са много

Подписка за предизвикване на Извънредно общо изборно събрание е внесена в БФВ. Под документа са се подписали 52 клуба, което съответства на изискването за поне 1/3 от членовете на федерацията.

Един от тях е ВК Раковски – Димитровград с президент Петър Ташев.

Трус във волейбола: 52 клуба искат нови избори
Трус във волейбола: 52 клуба искат нови избори

Петър Ташев сподели пред BGvolleyball.com, че има недоволство сред клубовете в много апекти и това е причината за тази подписка.

Защо направихте подписка за Извънредно общо събрание?

Направихме тази подписка поради неизпълнените обещания, които сегашните ръководители на нашата федерация дадоха, преди да встъпят в длъжност.

Иван Сеферинов: Във волейбола се случи пълна подмяна
Иван Сеферинов: Във волейбола се случи пълна подмяна

Може ли да конкретизирате?

Управлението на БФВ върви във видимо грешна посока. Показател за това е и представянето на мъжкия и женския национални отбори към момента. За това ниво, както и за първенствата на НВЛ при мъжете  и Демакс лига при жените, не мога да вляза в детайли, но фактът, че 10 от елитните клубове са се разписали ясно показва, че и там има проблеми. По-конкретен мога да бъда относно развитието на детско-юношеския волейбол, където проблемите са много.

Значи казвате, че един от основните проблеми е управлението на детско-юношеското направление?

Да. Проблемите са много и те започнаха с освобождаването от КДЮВ на доказани специалисти като Таня Гогова, Емил Стоянов, Витка Дончева и излизането в отпуск на Петър Сланчев. Показател за хаоса в детско-юношеския ни волейбол е организацията на зоналните и финалните турнири. Изпращат се програми в последния момент, определят се домакинства в последния момент, променят се дати в последния момент.

Тази несигурност затруднява колегите. Понеже повечето от тях ползват средства и превоз от общините, организирането на участието им изисква конкретика и време, чиято липса е предпоставка за много трудности. Сещам се за случая от последните финали на Момчета под 14 години. За финалната фаза в Кранево тръгва отбор, който не се е класирал. В последствие се оказва, че не Кранево е домакин на турнира, а Стара Загора.

Пример за разминаване на обещания с реалност мога да дам и при определяне на домакинствата за квалификационните и зоналните турнири. Беше говорено, че на такъв етап от първенствата децата заслужават да играят в големи зали, отговарящи на изискванията за нормално провеждане на турнирите. На практика се получава точно обратното.

Изчезнаха и обещанията за подпомагане на малките клубове. Говори се за въвеждане като критерий на лимит при точкуването, който много от малките клубове няма да могат да изпълнят.

Има и много други проблеми и пропуски, които се допускат. Например конфликт на интереси: хора, които са назначена на длъжност в БФВ, са и делегати на различни турнири.

Не на последно място показател за недоверието в това ръководство е фактът, че на последното Общо събрание са се явили представители на не повече от 30 клуба.

Какво точно целите?

Говоря от свое име: да се избере екип от компетентни и подготвени хора, който БФВ заслужава. Този екип да изготви перспективна програма за развитието на българския волейбол с точни и ясни правила, които да се спазват.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички