Шефът на Дукати за катастрофата на Маркес: Твърде опасен ход, не го разбирам

Шефът на екипа на Дукати в MotoGP Паоло Чиабати коментира предизвиканата от Марк Маркес катастрофа в началните етапи на неделната Гран При на Португалия и заяви, че не може да си обясни как опитен пилот като испанеца допусна такава грешка.

Испанецът обърка спирането си за третия завой в третата обиколка на състезанието на „Портимао“ и се докосна в движещия се непосредствено пред него Хорхе Мартин (Прамак Дукати) преди да се удари по-сериозно в Мигел Оливейра (RNF Априлия). В резултат на този инцидент Маркес и Оливейра отпаднаха от надпревара, а Мартин продължи, но се върна на трасето на 15-то място, а не на третото, на което се движеше преди катастрофата.

По-късно стана ясно, че Маркес и Оливейра са получили контузии, които няма да им позволят да стартират в Аржентина този уикенд. Мартин също получи травма (счупен палец на десния крак), но въпреки нея той смята да стартира на „Термас де Рио Ондо“ тази седмица.

Маркес се размина с леко наказание за удара в Оливейра
Маркес се размина с леко наказание за удара в Оливейра

„Той (Маркес) не прецени правилно спирането си, много опасен ход. Честно, с цялото уважение, което имам към Марк, аз не мога да си обясня как пилот с неговия опит допуска подобна грешка. Беше много опасно“, каза Чиабати пред BT Sport, коментирайки инцидента от Португалия.

„Инцидентът засегна предимно Оливейра, но ако говорим за състезанието и шампионата Хорхе също пострада. Той имаше темпото да остане в челото, не знам дали щеше да завърши първи, втори, или трети, но щеше да вземе добри точки за шампионата. Той се върна в състезанието, но беше назад, след това допусна грешка и падна. Какво мога да кажа? Разочарован съм, това е“, заяви още Чиабати.

От Хонда оправдаха Маркес за катастрофата
От Хонда оправдаха Маркес за катастрофата

Той също така коментира и представянето на Алекс Маркес в неговото дебютно състезание с мотор на Дукати. От началото на този сезон испанецът кара за тима на Грезини Дукати и разполага с миналогодишната версия на Desmosedici GP, с която Франческо Баная спечели световната титла. В своя дебют за Дукати Маркес финишира на петата позиция.

Според Чиабати една от причините за силното представяне на Маркес с Дукати, а и на всички други пилоти, които карат мотори на италианците, е лесното управление на мотора. То позволява на пилоти с различни стилове на пилотиране да са бързи, независимо, че трябва да използват и различни настройки.

„Със сигурност, както се вижда от толкова много пилоти, можем да кажем, че нашият мотор е лесен за каране. Пилоти с различни стилове успяват да намерят добри настройки и да са бързи. Алекс беше силен, със сигурност беше по-бърз пилот спрямо последните години“, каза Чиабати.

Разбира се босът на Дукати не пропусна и силните състезания на Марко Бедзеки (ВР46 Дукати) и Йоан Зарко (Прамак Дукати), които финишираха съответно трети и четвърти в Португалия.

„В последните обиколки Алекс имаше затруднения. Зарко успя да си проправи път през колоната, което беше страхотно. Радвам се за Зарко. Надявам се това да е показателно за неговия сезон. Той все още преследва първата си победа.

„Щастлив съм и за Марко, той беше фантастичен. Той е страхотен човек, радваме се за целия екип на ВР46. Те са с мотора от 2022, но ние знаем, че разликите между него и версията за 2023 са малки. Те и Грезини могат да запишат силни резултати този сезон“, завърши Чиабати.

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти