Маркес се размина с леко наказание за удара в Оливейра

Шесткратният световен шампион Марк Маркес се размина със сравнително леко наказание за удара си в Мигел Оливейра в третия тур на днешната надпревара за Гран При на Португалия, с която започна сезон 2023 в MotoGP.

Пилотът на Хонда блокира предната си гума в спирането за третия завой в третата обиколка на състезанието и загуби контрол над своя мотоциклет. Безконтролният Маркес се удари в нищо неподозиращия Оливейра, като и двамата напуснаха състезанието в този момент.

Разбира се комисарите обявиха, че ще разследват инцидента след финала на надпревара. Те решиха да наложат наказание от двойно преминаване през дългата обиколка на Маркес за Гран При на Аржентина. Тази санкция трябва да бъде изтърпяна в първите пет обиколки на неделното състезание на „Термас де Рио Ондо“, а не в съботния спринт.

Все още не е ясно какво ще се случи с наказание на Маркес, ако той не може да стартира в Аржентина идната седмица заради контузията, която той получи при удара с Оливейра. Испанецът е със съмнения за фрактура на първата метакарпална кост на дясната ръка и в следващите дни ще стане ясно дали той ще може да участва в Аржентина, или ще трябва да пропусне състезанието в Южна Америка.

Маркес и Оливейра с контузии след тежката катастрофа в Португалия
Маркес и Оливейра с контузии след тежката катастрофа в Португалия

В решението си стюардиет казват, че наказанието важи за следващото състезание, в случая Гран При на Аржентина, а не за следващото състезание, в което Маркес ще участва. Това подсказва, че ако испанецът не участва следващата неделя, то той няма да трябва да изтърпява своето наказание в следващия си старт. 

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички