Форд: Съюзът с Ред Бул е по-добра опция, отколкото собствен отбор

Ръководителите на американския автомобилен гигант Форд са на мнението, че техният бъдещ съюз с екипа на Ред Бул във Формула 1 е много по-добра опция, отколкото създаването на изцяло нов заводски отбор. Както е известно Ред Бул и Форд ще работят заедно от старта на сезон 2026, а до тогава „биковете“ ще продължат да използват задвижващите системи на Хонда, на които разчитат от 2019 година насам.

Ред Бул и Хонда ще издигнат „Китайска стена“ помежду си
Ред Бул и Хонда ще издигнат „Китайска стена“ помежду си

„Проучихме всички възможности – обясни директорът на Форд Моторспорт Марк Ръшбрук. – Стартирахме този процес преди повече от две години, когато започнахме да разбираме повече за бъдещето на спорта и плановете за екологичните горива, зануляването на въглеродния отпечатък и промените в правилата за двигателите, които ще разчитат повече на електрификация.

„Това привлече нашето внимание, защото бързо разбрахме, че ще можем да допринесем с нашите технически познания към нечия програма. Усетихме, че това е правилният момент Форд да се завърне във Формула 1, но трябваше да намерим правилния начин това да се случи.

„Отделихме нужното време да изслушаме хора с различни идеи, било то вече съществуващи тимове или перпсективни такива. Ние също така се свързахме с няколко отбора, но първоначално не си паснахме с нито един от тях. Завръщане с напълно заводски отбор също беше разгледано като идея, но и това не ни се стори правилно.

„Нашето желание беше да се завърнем по начин, който има смисъл. Разговорите с Ред Бул бяха много бързи, защото още от началото стана ясно, че и те си търсят партньор, който да им помогне, каквото търсехме и ние. За нас беше много важно да се върнем в спорта в правилния момент, по правилния начин и с правилния партньор и аз мисля, че постигаме точно това“, добави още Ръшбрук.

Форд: Връщаме се и заради новите технически правила
Форд: Връщаме се и заради новите технически правила

През 2026 година Форд ще се завърне във Формула 1 след 22-годишно отсъствие. За последно „синият овал“ бе на стартовата решетка през 2004 година, когато участва със собствен отбор, използващ бранда на Ягуар.

Малко иронично, но екипът на Ягуар бе закупен точно от Ред Бул, за да бъде превърнат в Ред Бул Рейсинг от старта на сезон 2005.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти