Форд: Връщаме се и заради новите технически правила

Американският автомобилен гигант Форд потвърди вчера завръщането си във Формула 1, като от 2026 ще е партньор на Ред Бул. Форд се завръща в световния шампионат след 22-годишно отсъствие, като за последно компанията притежаваше тима Ягуар, който продаде на Ред Бул през 2004.

“Ако техническите правила във Формула 1 не бяха променени за сезон 2026, ние нямаше да се върнем - обясни шефът на Форд Пърформанс Марк Ръшбрук. - Ако става въпрос за обикновен двигател с вътрешно горене, без хибриден блок, това щеше да е крачка назад за нас.”

Новите технически правила за 2026 предвижват по-мощни хибридни модули с електрическа мощност от 350 киловата и премахване на едната мотор-генераторна група MGU-H, която превръща в енергия топлината, която събира от турбото. Също така, от 2026 болидите във Формула 1 ще се задвижват от горива от възобновяеми източници.

Ред Бул показа цветовете на RB19 в Ню Йорк
Ред Бул показа цветовете на RB19 в Ню Йорк

Вчера ФИА потвърди и шестте компании, заявили участие като доставчици на задвижващи системи за сезон 2026: Ферари, Мерцедес, Алпин, Ауди, Хонда и Ред Бул Форд.

Хонда обратно във Формула 1 за 2026
Хонда обратно във Формула 1 за 2026

Форд ще финансира програмата на Ред Бул Пауъртрейнс и компанията ще доставя мотори и на втория отбор на Ред Бул във Формула 1 - Алфа Таури.

Официално: Форд се завръща във Формула 1
Официално: Форд се завръща във Формула 1

“Ние наистина имаме нужда от такава кампания - допълни Ръшбрук. - За нас това не е маркетингово упражнение, особено като става въпрос за Формула 1, където нивото е много високо, а ние ще имаме възможност да проучим техническите решения там. Без този аспект на партньорството, нямаше да се решим да участваме.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти