Гледай на живо

Евро 2024: Испания - Хърватия 3:0 /почивка/

Официално: Форд се завръща във Формула 1

Официално: Форд се завръща във Формула 1

Американският автомобилен гигант Форд официално обяви, че се завръща във Формула 1 като доставчик на задвижващи системи на Ред Бул, като съвместната им работа ще стартира за сезон 2026. Днес Ред Бул ще представи новото си оцветяване, може би ранна версия на новия си автомобил RB19 и ще потвърди бъдещата си работа с Форд.

Форд дебютира във Формула 1 през 1963 и напусна спорта през 2004, когато продаде тима на Ягуар на Ред Бул. Компанията има 176 победи, 13 титли при пилотите и 10 при конструкторите като доставчик на двигатели. А в началото на века Форд продаде и Косуърт Рейсинг - компанията създала легендарния V8 атмосферен двигател DFV, на който Форд дължи успехите си във Формула 1. А програмата на Косуърт навремето за създаването на V8 мотора е финансирана от Форд.

Предполага се, че Форд ще поеме финансирането - отчасти или изцяло на програмата за създаване и развитие на задвижващи системи на Ред Бул Пауъртрейнс - компанията, която наследи програмата за мотори на Хонда във Формула 1.

Дженеръл Мотърс: Даваме заявка за Формула 1
Дженеръл Мотърс: Даваме заявка за Формула 1

Интересът на Форд към Формула 1 датира отпреди няколко месеца, но през януари ВВС съобщи, че компанията преговаря с Форд за завръщане в спорта и никой от големите босове на Форд Пърформанс не отрече и дори потвърдиха, че "оценяват и анализират" развитието на световния шампионат.

Утре обявяват съюза на Ред Бул с Форд във Формула 1
Утре обявяват съюза на Ред Бул с Форд във Формула 1

Главният изпълнителен директор на Форд Джим Фарли обясни пред Fox News, че компанията планира да използва участието си във Формула 1, за да популяризира електромобилите, които ще произвежда.

“Ние имаме увеличение на производството с 2 милиона коли, не сме имали такъв ръст от 1928 година насам - обясни Фарли. - Става въпрос за електромобили, които добавяме към 5-те милиона коли, които вече произвеждаме. Искаме да използваме Формула 1 и интересът към спорта, който в Щатите расте сериозно, за да популяризираме нашите електромобили сред по-младите хора.”

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички