Ще има ли предимство Ферари в Барселона?

По-високата скорост на Ферари F1-75 в бързите завои на пистата “Каталуня” до Барселона превръща пилотите на Скудерията Шарл Леклер и Карлос Сайнц във фаворити за Гран При на Испания другата седмица. Това е мнението на шефа на Ред Бул Кристиан Хорнър.

Световният шампион Макс Верстапен догони лидера Шарл Леклер в Маями в неделя и го изпревари, за да спечели втората си поредна победа и общо трета този сезон. Според Хорнър, основната причина за това е по-високата скорост на RB18 на правите, заради която Сайнц е успял да се опази и от атаките на Леклер в края.

“Мисля, че разполагахме с достатъчно висока максимална скорост на правите, за да се защитаваме - обясни Хорнър. - В Маями успяхме да намерим точния баланс между настройките и скоростта на правите.”

Ферари преследват половин секунда в Барселона
Ферари преследват половин секунда в Барселона

Според него, техническите правила са така написани, че дизайнерите да търсят по-висока скорост на правите.

Леклер посочи основния проблем на Ферари
Леклер посочи основния проблем на Ферари

“Ясно е, че тази година настройките на колите са съвсем различни - допълни Хорнър. - Вече го няма наклона напред на шасито. Ние успяхме да създадем и развием автомобил, който има висока скорост на правите и това се вижда във всяко едно състезание от началото на сезона.”

Ред Бул и Перес преговарят за нов договор
Ред Бул и Перес преговарят за нов договор

Това преимущество обаче може да се окаже недостатъчно в следващото състезание в Барселона, където пистата има само една дълга права - стартфиналната, а в конфигурацията на трасето има няколко важни среднобързи и бързи завои.

Ред Бул: Ферари нямаха много ходове срещу нас
Ред Бул: Ферари нямаха много ходове срещу нас

“Барселона е изцяло ново предизвикателство - заяви Хорнър. - Бързите завои, там Ферари са силни. Така че явно сега те ще са по-бързи. Маями беше трасе, което беше подходящо за нас и ние спечелихме там, сега може да е по-различно.”

Биното: На Ред Бул скоро ще им свършат парите
Биното: На Ред Бул скоро ще им свършат парите

След втората поредна победа на световния шампион Макс Верстапен той скъси разликата с лидера в класирането Шарл Леклер на 19 точки, но Хорнър е уверен, че битката за титлата ще продължи до последното състезание този сезон.

“До финала има още много път - беше категоричен британецът. - Разликата ни с Ферари е много малка. Стават страхотни състезания, а на върха Макс и Шарл правят невероятни битки. На двамата този двубой им харесва, това се вижда. Надявах се, че няма да ни се наложи да изкараме още един тежък сезон като миналия, но явно пак ще се борим до самия край.”

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти