Гледай на живо

Лудогорец се цели в третия кръг на Шампионската лига - На живо от Разград преди двубоя със словенския Мура

Мнението на Иво Иванов: "Слънцата" са повече от способни да дойдат в Милуоки и да вземат мач №6

Мнението на Иво Иванов: "Слънцата" са повече от способни да дойдат в Милуоки и да вземат мач №6

Милуоки Бъкс разполага със златен шанс за триумф с шампионския трофей от НБА за първи път от половин век насам. "Елените" на Майк Бъдънхолзър взеха предимството във финалната серия срещу Финикс Сънс, а идната нощ могат да вдигнат титлата над раменете си с четвърти пореден успех над "слънцата". Мач №6 от Финалите на най-могъщата лига в света започва от 4:00 часа българско време във "Файсърв Форум" в Милуоки. Общият резултат е 3-2 в полза на Бъкс.

На крачка от върха: Милуоки възкръсна и достигна до шанс за първи триумф в НБА от половин век насам
На крачка от върха: Милуоки възкръсна и достигна до шанс за първи триумф в НБА от половин век насам

Както обикновено, Sportal.bg продължава да събира мнения от видни баскетболни специалисти за тазгодишните финални мачове отвъд океана. Поредният гост в рубриката ни е един от хората, които имат тясна връзка с играта с оранжевата топка в САЩ - авторът на "Кривата на щастието" Иво Иванов. Създателят на редица завладяващи ума материали се съгласи с широко сърце да ни представи своя поглед върху случващото се в решителните мачове от сезона в НБА.

Както е известно, Финикс успя да спечели първите си две домакинства, а веднага след това Милуоки стори същото и изравни резултата на свой терен. Решаващият удар бе нанесен в петия мач, който бе спечелен от "елените" със 123:119 в Аризона, което даде право на Бъкс да играят за трофея на своя територия в шестия двубой.

7 "Страст, емоция и футбол" с гост писателя Иво Иванов

"Има една баскетболна поговорка, която гласи следното: "Плейофната серия не започва, докато един от отборите не спечели като гост". Действително така се оказа. Всички знаем колко е трудно да се играе в пустинята във Финикс, а също така няма човек в САЩ, който да не знае колко трудно е да се играе в Милуоки. Това е една особена зала с много силна акустика и дива тълпа. Един много баскетболен град, в който е много, много трудно да се спечели като гост. Още когато Сънс поведоха с 2-0, аз смятах, че те ще загубят или един, или два мача като гости в Милуоки", започва анализа си Иво Иванов.

Финикс дръпна с 2-0 след два успеха с двуцифрена разлика - 118:105 и 118:108. Веднага след това обаче Бъкс се завърнаха на правия път и разбиха своя съперник със 120:100 в мач №3, преди да изравнят резултата в четвъртия двубой след изстрадана победа със 109:103.

"Майк Бъдънхолзър е много опитен и интелигентен треньор, който много внимателно анализира всичко, което се случва на терена. Той започна кариерата си като анализатор на видеокадри, така че е много аналитичен и подхожда много внимателно към всеки един компонент в мача. Това му позволи да направи известни адаптации. Една от тях бе следната - той избута защитниците на периметъра така, че да накара гардовете на Финикс да се изтеглят по-назад и да не им даде пространство да стрелят от тройката необезпокоявано. Това не само намали ефикасността им от тройката, но и като цяло лимитира бройката на стрелби от тази зона на "слънцата".

Втората адаптация беше Крис Пол. Той създаде много проблеми на Милуоки в първите два мача. Начинът, по който той оперира, е с високи заслони от страна на Диандре Ейтън далеч от коша. Веднага след тях на CP3 му трябва секунда-секунда и половина, за да навлезе в полето на съперника. Неговият редовен похват е къса стъпка назад и стрелба от любимото му място - двата "лакътя" от средно разстояние. От тези две зони той е усъвършенствал стрелбата си до такава степен, че не може да изпусне, ако му се даде съвсем малко пространство. Крис Пол съсипа Милуоки с този похват в първите два мача. Майк Бъдънхолзър посегна към някои корекции, за да може да се направи бърза смяна по време на тези високи заслони и на Пол да не му се даде да оперира по този начин. Джрю Холидей, който е един от най-добрите защитници по периметъра в НБА, получи главна роля в тази схема", казва спортният журналист.

В момента Милуоки можеше да е изправен до стената, ако отборът на Финикс бе задържал нивото си от първата четвърт в мач №5. Сънс спечелиха откриващия период със 37:21, но се пречупиха във втория и го загубиха със 24:43. Любопитното в случая е, че Милуоки успя да настигне своя съперник без най-голямата си звезда на паркета - Янис Адетокумбо. Гръцкото крило напусна игра веднага след края на първата част при 21:37 и се върна на паркета шест минути по-късно при 46:49 в полза на Финикс.

"Между другото, Янис Адетокумбо изглежда изморен и колкото и да е невероятно и неочаквано, Бъдънхолзър му даваше големи почивки. В последните три мача той оставаше на пейката в големи сегменти, като в тези моменти отборът на Милуоки играеше по-добре без него, отколкото със. Те бяха подготвени, знаеха какво предстои и започнаха да движат топката много по-бързо. "Слънцата" бяха изненадани. Монти Уилямс не беше подготвен за тази стратегия. "Елените" имат по-добрия геймплан, по-хладнокръвни са и не губят самообладание. При 16 точки пасив те вадят от игра Янис и веднага изравняват резултата. Този факт говори много за това колко са подготвени и колко добри стрелци имат. Пат Конатън е великолепен експерт в стрелбата от тройката", споделя Иво Иванов.

Девин Букър е големият лидер на "слънцата" в серията. Стрелецът наниза общо 82 точки в последните два мача, но и в двата случая Милуоки измъкна победата.

"Тяхната защита също заслужава суперлативи, защото подхожда към Девин Букър по същия начин, по който подходи срещу Кевин Дюрант в серията срещу Бруклин Нетс. Те елиминираха "мрежите" по този начин, като дадоха възможност на KD да оперира и му позволиха да бележи своите 35-40 точки, но неутрализираха всички останали. Уилямс използва донякъде триъгълното нападение на Текс Уинтър, което беше популяризирано от Чикаго Булс, и което е много сложно. За Финикс обаче то бе много ефикасно през целия сезон и през първите два мача от серията, като в основата му бяха Диандре Ейтън, Крис Пол и Девин Букър.

И Монти Уилямс, и Майк Бъдънхолзър са рожби на школата на Сан Антонио, и двамата са много наясно с това нападение, така че треньорът на Милуоки много бързо намери противоотрова. Нещата за Финикс не изглеждат много добре в момента, освен това Крис Пол със сигурност играе с няколко контузии, последната от които на рамото. Това е много странна контузия, при която много мъчително и бавно се възвръща мобилността в тази става. Болката е постоянна, така че той със сигурност играе с болки. Изглежда като че ли е намалил оборотите и не знам до колко ще бъде ефикасен в следващия мач", добавя авторът.

Естествено, най-важният момент в мач №5 се случи в самия край на двубоя. При резултат 120:119 в полза на Милуоки Девин Букър имаше шанс да върне преднината на сметката на своя тим. Той обаче бе спрян от "кучето" Джрю Холидей, който открадна топката от ръцете му и я поднесе в ръцете на Янис Адетокумбо за ключовата забивка, която реши мача. Иво Иванов направи детайлен анализ на ситуацията.

"Това беше решителен момент, защото Сънс бяха напът отново да излязат напред в резултата. Цялата инерция беше на тяхна страна и публиката беше подивяла. Всички говорят за откраднатата топка на Джрю Холидей. Обърнете внимание на отиграването. Когато защитникът на Девин Букър го накара да дриблира вляво и да влезе в подкошието с дрибъл с лявата ръка, то в тази зона от полето нападателят трябва да има четири опции пред себе си. Стандартното отиграване на отбора е да разполага с двама стрелци в двата ъгъла на игрището, за да може паркетът да се разтвори и да се даде пространство на пробиващия, който след това да извади топката на един от ъглите за тройка. Милуоки обаче бяха подготвени - двама защитници покриваха изцяло двамата стрелци в двата ъгъла.

Другата опция е, когато се получи двойна защита срещу Букър. Тогава трябва да има останал свободен човек под коша, който трябва да получи пас и да отбележи лесни две точки. Проблемът тук обаче е, че Букър беше прекалено близо до Янис и просто нямаше откъде да промуши топката, за да може тя да стигне до човека под коша. Така на Девин му остана само една възможност - да хвърли топката на Крис Пол, който беше под 45-градусов ъгъл на тройката. Той обаче не го видя. Това трябваше да е много труден пас зад глава без да гледа, който обикновено не се препоръчва да се прави. В този момент Джрю Холидей остави Крис Пол. Той видя, че Букър влиза в подкошието и се натъква на двойна защита там. Поради това Джрю се изтегли леко към него, остави Крис Пол непокрит, надявайки се, че Букър ще направи 180-градусово обръщане към него. Това и стана - Букър се обърна, където бе причакан от Холидей, който му взе топката с две ръце и оттам се стигна до забивката на Янис.

Това не беше усилие само от Джрю, това беше отборно усилие. Всички петима играчи бяха хармонизирани в перфектна защитна формация. Очакваха това отиграване, знаеха какво трябва да направят, така че това беше пълен синхрон. Холидей подходи много хитро след това. Той можеше да се втурне към коша и да играе за поднасяне, но вместо това той намали ритъма и се изтегли много широко вляво. Това даде възможност да се отвори игрището и Янис да спринтира необезпокояван към коша, за да настигне отиграването. Холидей знаеше какво трябва да направи, знаеше, че му трябва пространство. Така се стигна до решителния момент, който спечели мача за Милуоки", обяснява специалистът.

През ноември миналата година ръководството на Милуоки "натисна спусъка" и се раздели с двама от своите гардове - Ерик Бледсоу и Джордж Хил, за да привлече Джрю Холидей в четиристранна сделка. Запитан за сравненията между характерите на Бледсоу и Холидей и дали Милуоки щеше да е в такава ситуация, ако все още разполагаше с Бледсоу, Иванов отговори:

"Ако се върнем година назад ще си спомним, че Янис беше поставил условие на ръководството на Милуоки. Той нямаше да остане при "елените", ако Бъкс не бяха направили някакъв важен и драстичен ход. Решението да се разделят с Ерик Бледсоу и Джордж Хил, за да привлекат Джрю Холидей, беше този ход, който накара Янис да повярва, че Милуоки Бъкс имат сериозни намерения. Бледсоу е много добър играч, но той няма характера на Холидей. Джрю е играч, който е много силен в двете фази (two-way player). Много малко са тези играчи в НБА, които не свалят летвата, когато преминават от нападение в защита. Мога да изредя около стотина баскетболисти, които не се интересуват от защита.

Джрю Холидей не е един от тях. Той просто иска да победи - защита, нападение, каквото и да е. Готов е на всичко и иска победата. Играчите и треньорите в НБА го знаят и го познават, защото това е рядък характер. Достатъчно е да хвърлим един поглед и върху Бруклин Нетс, за да се уверим, че е важно да имаш звезда, която да иска да играе и в защита. Това беше много мъдър и необходим ход, донякъде повлиян от Янис Адетокумбо. Вярно е, и Джордж Хил, и Ерик Бледсоу бяха много добри в Милуоки, но Холидей е този, който наклонява везните в тяхна полза в решителни мачове от плейофите. Той го доказа многократно и в предишните серии срещу други отбори, а и сега на Финалите", заяви живеещият в Канзас писател.

Представянето на Крис Мидълтън в последните три мача също е впечатляващо. 29-годишният гард на Милуоки набра много сериозна инерция и засега успява да я запази непокътната. Според Иво Иванов на него му е нужно още постоянство, а шампионските амбиции на Бъкс зависят пряко от неговото представяне.

"Мидълтън в последните две години намери своята идентичност и стана играч на звездно ниво. Честно казано, в много отношения ми напомня на Скоти Пипън. Единственото, което му липсва все още, е постоянство. Скоти беше по-постоянен от него. Мидълтън има мачове, в които изчезва и се дематериализира от игрището, но има и такива, в които доминира. Когато Милуоки Бъкс играе плейофна серия, в баскетболните среди тук се говори, че Мидълтън ще има поне два мача, в които ще диктува темпото. Истината е, че във всеки мач той трябва да вкарва по около 25-30 точки, ако Бъкс искат да станат шампиони. Все още има двубои, които не са "Мидълтън мачове", има и такива, които са, така че от него се очаква много. Без неговата игра на звездно ниво те няма да могат да спечелят титлата.

"Елените" обаче не трябва да се успокояват много, защото Финикс Сънс са повече от способни да дойдат в Милуоки и да спечелят мач №6. След това е Божа работа кой ще триумфира в последната среща в пустинята. Този двубой е много важен и е от огромно значение. Крис Мидълтън, който винаги е бил звезда - беше такава в колежа и беше номиниран за McDonalds' All-American, трябва просто да бъде звезда и при професионалистите в този момент. Неговото постоянство е много важно. Той трябва да запази тази силна инерция, която набра от последните три мача, и да помогне на отбора да спечели у дома. Ако Бъкс не спечелят у дома в този мач, цялата инерция ще се прехвърли в отбора на Финикс", сподели вижданията си Иво Иванов.

Финикс излиза на живот и смърт в мач №6 пред негостоприемната публика в Милуоки. "Слънцата" нямат право на повече грешки и задължително трябва да върнат серията в Аризона, за да запазят надежди за първа титла в историята си. Иво Иванов разясни какво трябва да се промени в стратегията на Монти Уилямс и щаба му.

"Слънцата" трябва да движат топката по-бързо. Трябват някои промени в стратегията на играта. Тези високи заслони, които поставя Ейтън за Пол и Букър, вече не вършат работа. Те са дешифрирани. Отборът на Милуоки намери антидот срещу тези отигравания, така че Монти Уилямс трябва да направи корекции. Във всички случаи топката трябва да се движи повече, а не играчите с топка, както се случи в последните три мача, като изключим първата четвърт от петия двубой. Тя се изигра така, както първите две срещи. Сънс трябва да намерят ключа към този тип игра - движение на топката, постоянно движение без топка и създаване на повече проблеми на Джрю Холидей.

Те вършат добра работа срещу Янис Адетокумбо като цяло. Принуждават го да работи много за своите точки, но трябва да намерят някакъв начин да намалят ефикасността на Холидей и Мидълтън. Нуждаят се от малко по-сериозна защита по периметъра, за да не позволяват на човек като Конатън да стреля необезпокояван и да бележи тройка след тройка. В крайна сметка тези мачове се решават от едно отиграване. Като изключим мача, който Милуоки спечели с 20 точки, останалите победи на "елените" бяха на косъм. Можеха да бъдат победи и за Финикс - става въпрос за едно-две отигравания. "Слънцата" не трябва да позволяват лесни кошове и да оставят свободни стрелби на своя опонент", посочи Иво Иванов.

За финал той даде своята прогноза за шестия мач от серията. "По принцип избягвам да правя прогнози в НБА, но тъй като всички прогнозират победа на Милуоки, аз ще прогнозирам успех на Финикс. Просто защото съм зодия Овен - трябва да съм в противовес на общото мнение", завърши с усмивка Иво Иванов.

Снимки: Getty Images и Владимир Иванов, Sportal.bg

Мнението на Георги Бързаков: Свидетели сме на класическо надлъгване във Финалите на НБА
Мнението на Георги Бързаков: Свидетели сме на класическо надлъгване във Финалите на НБА
Мнението на Удо: Мидълтън е много важен играч и барометър за играта на Милуоки
Мнението на Удо: Мидълтън е много важен играч и барометър за играта на Милуоки
Мнението на доц. д-р Ефрем Ефремов: Пръстен и MVP на Финалите ще са достоен завършек за Крис Пол
Мнението на доц. д-р Ефрем Ефремов: Пръстен и MVP на Финалите ще са достоен завършек за Крис Пол
Мнението на Удо: Крис Пол е пример за възхищение, "елените" се поставиха в самоубийствена ситуация
Мнението на Удо: Крис Пол е пример за възхищение, "елените" се поставиха в самоубийствена ситуация

Още от Баскетбол

Виж всички