Мнението на Георги Бързаков: Свидетели сме на класическо надлъгване във Финалите на НБА

Мнението на Георги Бързаков: Свидетели сме на класическо надлъгване във Финалите на НБА

След броени часове отборите на Финикс и Милуоки ще подновят съперничеството си във Финалите на Националната Баскетболна Асоциация. Претендентите за титлата в най-силната лига в света се изправят един срещу друг за пети пореден път, за да решат кой първи ще достигне до шанс за затваряне на серията и триумф със златото. Мач №5 между "слънцата" и "елените" започва тази нощ от 4:00 часа българско време, като двубоят ще се проведе на територията на Финикс.

Финикс и Милуоки подновяват борбата си за титлата в НБА
Финикс и Милуоки подновяват борбата си за титлата в НБА

Само няколко часа, след като стана шампион в НАЛБ с ФитСпо Баскет, крилото Георги Бързаков превключи към винаги точната си и експертна същност, за да сподели мнението си за финалната серия пред Sportal.bg. Бившият играч на Рилски спортист и Спартак (Плевен) акцентира върху всеки детайл от серията, който му е направил впечатление в хода на събитията от мач №1 до мач №4.

"В третия мач Милуоки контролираха нещата. Не даваха на Финикс дори шанс да си помислят за победата. Основният фактор, който им даде това предимство, бе спирането на Девин Букър. Когато той е удържан до само 10 точки, тогава Финикс ще бъдат надиграни на 99.9%. Грешките в защитата на Милуоки също са доста важен акцент, тъй като в първите два мача загубите им дойдоха частично от тях. В следващите две срещи представянето им в тази фаза от играта бе доста по-добро", споделя Бързаков.

Както е известно, Финикс спечели първите два мача след 118:105 и 118:108 на своя територия, а след това Милуоки също не сбърка вкъщи и взе следващите две срещи със 120:100 и 109:103.

"Смятам, че в четвъртия мач ролите се размениха. Девин Букър беше наистина феноменален, но Крис Пол имаше доста труден мач. Тази агресия, която Джрю Холидей използва срещу него, е един от основните ключове на Милуоки. Той е много здрав физически и е изключително добър защитник. Безспорно един от най-елитните дефанзивни играчи в Лигата. Холидей е изключително ценен за отборите си, особено в плейофите, в които се пуска физически по-здрав баскетбол. 

Не трябва да се омаловажава и фактът, че Крис Пол все пак си се бори с няколко дребни и досадни травми. Все пак е на 36 години, няма как да очакваме от него да играе винаги по начина, който показа в мач #1. Със сигурност тези пет грешки, които допусна в четвъртия мач, са изключително нехарактерни за него. Нека имаме предвид, че в предните 10 двубоя в плейофите имаше общо 14 грешки, а сега в рамките на 3 двубоя има 15", добавя баскетболистът.

CP3 записа 10 точки, 4 борби и 7 асистенции в четвъртия мач, но при стрелбата си бе 5/13 от игра, в комбинация с 5 грешки в нападение и 4 нарушения.

"Другото много ценно за Финикс, което Милуоки успяват да спрат в последните две срещи, е играта им с Диандре Ейтън. В общи линии, в нападение в мачове #3 и #4 е доста тих, успява да отиграе каквото достигне до него, но шансовете му са прекалено малко. В първите два мача имаше повече разнообразие - играеха на пик-н-рол, сваляха му топката на ниския пост чрез high-low, за да има предимство на mismatch. В последните два мача Ейтън се задоволява само с борба в подкошието, което не е малко, но в мач #1 доста завиши очакванията към него и определено ролята му на точконосител липсва", казва Бързаков за Ейтън, който вкара само 6 точки в мач №4.

"От страната на Милуоки смятам, че най-сетне Янис получи помощта, от която имаше нужда в първите два мача. Не мога да кажа, че в първия двубой е направил нещо феноменално, но с оглед контузията му и това, че до последния момент беше под въпрос, той излезе и игра мъжки на 100%. Във втория мач видяхме какво се случи - вкара 42 точки. В третата среща той бе човекът, който изнесе тежестта за своя тим, но в четвъртия двубой помощта на Крис Мидълтън беше безценна. Въпреки че не беше най-ефективен при успеваемостта си - 33 стрелби за 40 точки, си е доста впечатляващо за Финалите. Ако Милуоки разполагат константно с такова негово представяне, серията става много по-различна", коментира събитията крилото. 

Мидълтън наистина се погрижи да окаже максимална помощ на Янис в четвъртия мач. В заключителната фаза от срещата стрелецът на "елените" отбеляза 10 поредни точки в рамките на 2 минути, за да поведе своя тим към успеха и изравняването на общия резултат. 

"Финикс ограничаваха на доста добро ниво ролевите играчи на Милуоки в първите два мача. В общи линии "елените" бяха на принципа "или Янис, или никой". Джрю Холидей играеше посредствено, особено в първия мач, но успя да покаже агресията си във втория. Търсеше атаката, беше познатата му същност на терена, но просто стрелбите му не влизаха. Това обаче се търсеше от него и видяхме, че в третия мач вкара 21 точки, което даде своите плодове. С лека помощ от Мидълтън двамата удариха необходимото рамо на Янис и вече в четвъртия мач целият отбор на Милуоки даде своя принос.

Изглежда, че в мачовете, които печелят, Милуоки успяват да лимитират по една от звездите на Финикс - дали Букър, дали Крис Пол. Смятам, че и Ейтън можем да го причислим като трета или четвърта опция, тъй като Микел Бриджис ми се струва като човек, който в нападение бива търсен повече. При Сънс беше обратното - те се опитваха да ограничават ролевите играчи на съперника и да оставят Янис да ги побеждава сам. Това не е лоша тактика. Ако лимитираш всички други, един човек много трудно ще те бие. Смятам, че досега в серията агресията има много сериозно предимство. В първите два мача тя беше на страната на Финикс, в следващите два - на страната на Милуоки. Победите вкъщи можем да ги отдадем и на домакинското предимство, което вече отново е фактор за наша радост. Мисля, че отборът, който покаже по-голяма агресия в защита до края на серията, ще диктува събитията", прогнозира Бързаков. 

В петия мач той дава предимство на Финикс заради два основни фактора - домакинското предимство и Крис Пол, от който Бързаков очаква силно представяне. 

"С оглед на всичко, импулсът, който Финикс успяха да изградят в първите два мача, беше върнат в ръцете на Милуоки. Не трябва да забравяме, че "слънцата" взеха първите две срещи сравнително комфортно, докато Милуоки се измъчи доста сериозно в четвъртия мач и беше недалеч от това серията да бъде 3-1 и в момента Финикс да излиза в мач за титлата.

Аз давам предимство на Финикс в петия мач. Първо, заради домакинското предимство. Второ, защото смятам, че Крис Пол е играч, който няма да повтори мач като четвъртия. Нивото му е прекалено високо, опитът му е прекалено голям, независимо от това, че дебютира на тази сцена. Няма как да не си вземе поуки от такъв слаб мач. Букър успя да види какво му трябва, за да се нагоди, защото от мач с 10 точки да направиш такъв с 42 е изключително впечатляващо. Ефикасни 42 точки, не беше на принципа "стреляй на поразия", подбираше си стрелбите", коментира крилото на ФитСпо Баскет. 

Любопитен случай в четвъртия мач бе една ситуация, в която Девин Букър можеше да напусне игра принудително заради натрупани фаулове. При оставащи 3:41 минути от последната четвърт гардът на Финикс бе близо до шестото си лично нарушение, след като спря пробив на Джрю Холидей около коша с непозволено действие. За негово щастие обаче съдиите "проспаха" ситуацията и Букър остана в игра, но след мача реферът Джеймс Кейпърс си призна, че фаул на звездата на Сънс е трябвало да бъде свирен. 

"Единственият му проблем бяха фауловете. На това трябва да му бъде обърнато внимание, защото Сънс не могат да си го позволят. Нямат еквивалент за него, особено и като Дарио Шарич излезе от ротацията им и в момента имат доста къса пейка. Отвсякъде си става класическо надлъгване. Във всеки мач има микромениджмънт, микроситуации, от които единият отбор вече си е взел поуки от предния мач и променя в хода на събитията. Като цяло това е типична финална серия, която е наистина равностойна, и която не сме виждали може би от 2016-а (Кливланд срещу Голдън Стейт).

Според мен Монти Уилямс до този момент печели двубоя на треньорите. Бъдънхолзър разчита на това, което Милуоки има като план за тяхната си игра и това, което им носи успех - да се разчита на Янис, а Крис Мидълтън да му се явява като подкрепа. Те обаче разчитат твърде много на индивидуалния устрем на играчите си, докато във Финикс има ясна идея и ясен геймплан. Проблемът за тях е, че в четвъртия мач фауловете на Букър и слабият мач на Крис Пол ги отдалечиха от целта. 

Най-големият принос на Финикс беше играта им на пик-н-рол с Ейтън, защото от нея Букър и Крис Пол успяваха да си създадат чудесни стрелби или да въвлекат Ейтън в отиграването. В такива случаи някъде по терена се случват ротации и Сънс успяват да вземат предимство. Те имат много добри стрелци като Бриджис, който е много голям фактор във Финалите. Джей Краудър трябва да бъде малко по-постоянен, за да могат "слънцата" да бъдат още по-голяма заплаха. Не могат във всеки мач да разчитат, че някой от Букър или Пол че вкара 40 точки, особено и като приносът на Ейтън е около 10 точки.

Финикс трябва да се върнат към това да играят на много висока скорост и да атакуват в транзиция жестоко, защото се видя, че Бъкс нямат отговор срещу тази бърза игра в първите мачове. Много често Сънс правеха серии, които им даваха и огромно психологическо предимство.

Много интересна серия, много голямо надлъгване. Лично за мен фаворит в петия мач е Финикс. Смятам, че ако правят успешно нещата, които правеха в първите два мача, не би трябвало да имат такъв проблем. А и най-големият страничен фактор е публиката, която не трябва да подценяваме. Играчите получават уникална инжекция от адреналин, която е незаменима. Публиката във Финикс е много жадна и си личи колко бие в ритъма на отбора нейното сърце. Мисля, че това ще е голямо предимство за тях", завърши обемния си анализ Георги Бързаков.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти