Джъд Тръмп не може да бъде спрян!

Джъд Тръмп не може да бъде спрян!
Джъд Тръмп не може да бъде спрян и продължава доминацията си край зеленото сукно през последните вече над 2 години, като разгроми Джак Лисовски с 9:2 на финала на Германския Мастърс и спечели 21-ата си ранкинг титла (13-а за последните 26 месеца). Асото в колодата се поздрави с чек за 80 000 паунда и стана първият играч в историята, който успешно защитава трофея си в Германския Мастърс, макар сега турнирът да не се игра в любимата зала "Темподром" в Берлин пред близо 3 хиляди екзалтирани фенове.
Тръмп и Лисовски станаха първите състезатели след Стив Дейвис и Джон Хигинс през 1995 година, които за последно изиграха финал на два поредни ранкинг турнира - Welsh Open и International Open. Както е известно, Асото срази Джак с 10:7 за купата от Световната Гран при малко преди Коледа, а по ирония на съдбата двамата пропуснаха "Мастърс" по-рано през януари заради положителни тестове за коронавирус.

Тръмп може да се похвали с четири ранкинг трофея през настоящия сезон, като е участвал в шест от осемте финала до момента в кампанията (общо 32 в кариерата си). Значимото му поражение в такъв сблъсък (защото другото е с 1:3 от Кайрън Уилсън в Championship League) бе драматичното 9:10 от Нийл Робъртсън в Шампионата на Обединеното кралство.

Лисовски продължава да търси първата си ранкинг титла, като не успя да я стигне и при петия си опит - другите бяха в Рига Мастърс 2018, China Open 2019, Scottish Open 2019 и Световната Гран при 2020. Той щеше да има доста по-голям шанс срещу Бари Хоукинс, който поведе с 5:1 на Джъд в полуфиналите, но допусна обрат.

Самият финал Тръмп - Лисовски вероятно няма да се запомни с нищо кой знае колко впечатляващо, като се стигна до сенчъри брейк едва в последния единадесети фрейм - 119. Голямата драма се разрази в края на седмия фрейм, когато играчите се "дуелираха" по последната розова, а в крайна сметка Тръмп я реализира и нанесе още по-сериозно психологическо поражение на противника си. В крайна сметка в спокойно темпо и без напрежение Асото стигна до желания успех.

Трофеят от Германския Мастърс носи името на покойния Брендън Паркър, който е инициаторът за разпространението на ранкинг турнирите извън Великобритания, включително на българска територия в периода 2012-2015 година. Именно Джъд Тръмп спечели първото РТС у нас след 4:2 на финала срещу Джон Хигинс.

Още от Снукър

Виж всички