Босът на Марица (Пд): Трябва да обърнем внимание на школите, нямаме основата, а наливаме пари само отгоре

Босът на Марица (Пд): Трябва да обърнем внимание на школите, нямаме основата, а наливаме пари само отгоре
Първият официален кандидат за БФС обяви програмата си
Първият официален кандидат за БФС обяви програмата си

Финансовият благодетел на Марица (Пловдив) и кандидат за президент на БФС Христо Христов коментира ексклузивно пред Sportal.bg състоянието на националния ни отбор и работата в него. Христов обърна внимание на развитието на школите в страната, като според него те трябва да са първото нещо, което да се поправи, за да се развие футболът в родината ни.


"Всички видяхме, че националният ни отбор се представи много слабо. Лично за мен самото представяне не е най-важният критерий. Ние сме произвели и разполагаме с тези футболисти. Явно другите държави работят много по-добре и имат по-добри резултати. Всички знаем къде е проблемът, но ние не искаме да го поправим в България.

Навремето, когато имахме успехи, виждате какви футболисти имахме и къде играха. Днешните футболисти ги харесвам, но това им е нивото. Виждате къде и играят и това са възможностите им. Всички знаем къде е проблемът и сегашният Изпълком, и предният. Трябва да се обърне внимание на школите. Не може да има 5-6 и само те да обират всичко. Всеки отбор трябва да има школа. В момента много отбори играят професионален футбол без школи. Има изисквания за 3 набора на отбор. Има и школи без отбори. Няма как да станат нещата по този начин. Правят се компромиси, а не трябва.

18 Христо Христов - Първа кандидатура за президент на БФС
Има правила и те трябва да са за всички. Проверете колко отбори от Втора лига имат три набора, това е несериозно. Не може да се вкарват тимове само защото са общински, имали пари и тн. Смятам, че дори и три набора са малко. Нашият отбор на Марица показа 9, а сме в Трета лига. Аматьорският футбол в България е тотално неглижиран и е изчезнал. Ние нямаме основата, наливаме пари само отгоре. Искам малките отбори да ме чуят, да ме подкрепят и да можем да започнем да произвеждаме футболисти", призна Христов.
"Решението за смяна на националния селекционер трябва да вземе Изпълкома. Ако бъда избран за президент на БФС, бих работил в екип. Лично аз няма да настоявам за никого, въпреки че ми харесва работата на Александър Димитров, който има визия за нещата", допълни още кандидатът за президент на Българския футболен съюз.
Относно своя клуб Марица, Христов заяви: "Марица се представя добре до момента, но коронавирусът ни се отразява зле. Преди него имахме 6 човека контузени, а след това дойдоха и симптомите. Веднага взехме адекватни решения. Не е приятно, но ще го изтърпим и продължаваме наново. Аз не съм в щаба, не съм и лекар, но мисля че не е нормално да предупреждаваме хората на футболни мачове да са на 1,5 метра разстояние, а в нощните барове да са един върху друг, но има хора, които взимат тия решения".

Още от Трета лига

Виж всички