Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 1

Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 1
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 3
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 3

Световното първенство по снукър в “Крусибъл” се превърна в историческо не само заради шестата титла на всеобщия любимец Рони О’Съливан. Дори самият факт, че се проведе в условията на пандемия, е достатъчен, за да се откроява в модерната история на джентълменския спорт.

Ще ви представим десетте най-паметни момента от шампионата на планетата в шефилдския “театър на мечтите”, като започваме отзад напред и стигаме до номер 1. 

Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 2
Няма как "победителят" в тази импровизирана класация да е някой различен от Рони О'Съливан. 18:8 във финала срещу Кайрън Уилсън и шеста световна титла за Ракетата, като вече само една го дели от рекорда на Стивън Хендри, но пък великият шотландец най-накрая бе задминат по брой ранкинг титли - 37 срещу 36.

Така Гения от Чигуел прибави още един екземпляр от най-ценния трофей в джентълменския спорт, както го направи през 2001, 2004, 2008, 2012 и 2013 година. Рони се изравни по този показател с хегемона през 80-те години на миналия век и негов идол Стив Дейвис, както и с бившия му ментор Рей Риърдън, чиято доминация започна преди още световните първенства да бяха намерили своя храм - "Крусибъл".
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 4
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 4

Също така Ракетата вече има 20 титли от турнирите на "Тройната корона" в снукъра и увеличава аванса си на върха по този престижен показател - той има 6 световни титли, 7 от Шампионата на Обединеното кралство и 7 "Мастърс"-а. Хендри е втори с 18 успеха в "Тройната корона", а Стив Дейвис е на трето място с 15.

Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 5
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 5
Рони е скоро ще навърши 45-годишна възраст и така става най-възрастният шампион от Рей Риърдън насам през 1978-ма. Пътят му към триумфа изобщо не бе лесен, като първо разгроми другия най-бърз играч в световния тур Тепчая Ун-Ну с 10:1, после спечели спектакъла на атакуващия снукър с Дин Дзюнхуей с 13:10, за да дойде напрегнатия сблъсък с трикратния световен шампион Марк Уилямс, където О'Съливан също намери начин да надделее с 13:10. Полуфиналът с Марк Селби ще се помни дълго и остава в историята, както и обратът от 14:16 до 17:16, включително с нетрадиционните опити за излизане от снукър, които сполучиха и го извадиха от неприятностите. Финалът с Уилсън няма да се запомни с нищо особено, освен че донесе бленуваната шеста титла и приближи Гения от Чигуел до единствения рекорд, който все още не притежава - по брой на световните титли. 

И накрая един незабележим детайл - с изключение на първата си титла, спечелена срещу Джон Хигинс през 2001 година, Рони е бил подчертан фаворит във всичките други финали, които е спечелил (изключваме и загубения финал от Марк Селби). А да печелиш пет пъти световната титла, когато си изявеният фаворит, изобщо не е лесно, предвид напрежението и всеобщия фокус върху теб.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти