Гледай на живо

Беласица и Вихрен се изправят един срещу друг в мач от 36-ия кръг на Югозападната Трета лига

Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 3

Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 3
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 4
Най-паметните моменти от "Крусибъл" 2020: Номер 4

Световното първенство по снукър в “Крусибъл” се превърна в историческо не само заради шестата титла на всеобщия любимец Рони О’Съливан. Дори самият факт, че се проведе в условията на пандемия, е достатъчен, за да се откроява в модерната история на джентълменския спорт.

Ще ви представим десетте най-паметни момента от шампионата на планетата в шефилдския “театър на мечтите”, като започваме отзад напред и стигаме до номер 3. 


Най-великият фрейм в "Крусибъл"?! Най-великият, при положение че от 1977 година се провеждат световните първенства там? Как е възможно?

Всеки спорт има своите неподправени правила, които го правят привлекателен за фенове, но има и личности, които допринасят допълнително за разпространението му. Въпросът е кое предпочитаме? 
Представете си как на ринг се боксират двама непознати и битката им е фантастична и продължава 1 час, а в нея виждате всичко най-бляскаво в бокса. Ще ги гледате ли? Може би. А ако ви кажа, че вместо тях ще гледате Майк Тайсън срещу Мохамед Али? Трябва ли да ви казвам, че ще се получи вълнуваща боксова битка, или имената са ви достатъчни да се включите?

Ако гледате тенис в продължение на над 3 часа, защото е финал на "Голям шлем", а нивото на играта е невиждано досега? Ще гледате ли? Да, но ако вместо това ви поканя на среща между Федерер и Джокович или Федерер и Надал, или Надал - Джокович? Ще трябва ли да ви убеждавам, че играта ще е качествена, или сте доволни просто да гледате в действие най-великите майстори на този спорт?

Странно или не, искате или не, фигурите и единиците, и личните истории с времето превземат спорта и ни карат да ги предпочитаме пред обикновените правила на самата игра. Всеки спорт трябва да има своите герои, иначе не би бил толкова пленяващ, нищо че в самата му структура е заложено да бъде такъв. 

Ако гледаме невероятен тенис мач между двама анонимници - добре. Но ако гледаме тенис мач между Федерер и Надал, то ще си затворим очите дори да не са на същото ниво. 

Представете си на какво ниво е стигнал снукърът тогава. Най-великият фрейм в историята е между кого - Кайрън Уилсън и Антъни Макгил?! Джентълменският спорт е дотолкова развит, че вече не се нуждае от фигури и икони, за да бъде пленяващ, забележителен и паметен. 1-часовата битка между 28-годишен англичанин и малко по-опитен шотландец може да бъде определена за най-добрата в историята. 

Истински триумф на снукъра! Триумф, който не се нуждае от фигурите си, а само от идеята, че е самодостатъчен, за да развълнува милиони зрители. И да накара всеки, който е гледал мачове между великани и който иска да гледа мачове между великани, да признае, че е станал свидетел на най-доброто, което тази игра може да предложи.

Финалният фрейм между Макгил и Уилсън е най-великият в историята. По много причини. И ние, феновете на снукъра, трябва да се радваме, че точно те го сътвориха.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти