Организаторите на Токио 2020 продължават да следят ситуацията около COVID-19

Организаторите на Токио 2020 продължават да следят ситуацията около COVID-19

Член на изпълнителния комитет на Токио 2020 заяви, че организаторите ще проследят ситуацията с COVID-19 до следващата пролет и след това ще вземат окончателно решение дали да проведат олимпийски игри, съобщи агенция “Киодо”. Тошиаки Ендо, който е един от шестимата вицепрезиденти в комитета и бивш министър на олимпийските игри, отбелязва първия път, когато в организационния комитет се е говорило за пълна отмяна на Олимпиадата.

През март Международният олимпийски комитет (МОК) и японското правителство взеха решение да отложат Игрите, които трябваше да започнат през юли. Допълнително забавяне след 2021 година за момента е напълно изключено.

Преди това Джон Коутс, ръководител на МОК в Токио, заяви, че ако до октомври епидемията от коронавирус "не е изкоренена", ще трябва да се вземат решения за промяна в плана за провеждане на олимпийските игри.

Губернаторът на Токио - Юрико Койке, също заяви, че организаторите търсят начини да опростят провеждането на Игрите.

Коронавирусът засегна над 6.5 милиона човека по целия свят, като смъртните случаи след зараза с новия COVID-19 са над 386 хиляди. В Япония заразените са близо 17 хиляди.

Още от Токио 2020

Виж всички