"От скрина": Как ЦСКА отмъква Димитър Пенев от Локомотив (Сф)

"От скрина": Как ЦСКА отмъква Димитър Пенев от Локомотив (Сф)

Рашо Чуков от физкултурно дружество "Агрегат" и Гочо Полянски от физкултурно дружество "Тинтява". Кои са те? Това са скаутите на измислените отбори от Русе и Пловдив в култовия филм "Любимец 13", които се надпреварват за подписа на варненския нападател Радослав Гълъбов. Единият убеждава другия, че "Пловдив е същинска скара", където Гълъбов "ще се пече като кебапче и да не може да се окъпе като човек в тая локва Марица", а другият отвръща, че "вие може би искате да се удави в мътния и опасен Дунав. Или да бъде изяден от нахалните русенски комари".

В онези години привличането на футболисти не е никак лесен процес и докато в епохалната лента от 1958 г. футболният трансфер е представен откъм забавната му страна, в реалността нещата често не са така весели. В редица случаи се стига до обаждания по партийните кабинети, ходатайстване при министри, началници, партийни секретари и пр.

На този фон един от историческите удари на трансферния соцпазар за ЦСКА е Димитър Пенев. Централният защитник от Мировяне е сред легендите на "червените", макар повечето от нас да го свързват преди всичко с уникалните му треньорски успехи. През лятото на 1964 г. Пенев преминава от Локомотив (София) в армейския клуб. Ето как става това.

По-рано през въпросната 1964 г. младият футболист става шампион на България с фланелката на Локомотив. 19-годишният бранител е утвърдено име в състава на легендарния наставник на жепейците Георги Берков - Белия орел. Добрите му игри не остават незабелязани. В мемоарите си предводителят на Четвъртите в света пише, че първи на опашката за него се нарежда Левски. Лично Ангел Солаков, който по това време е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на вътрешните работи, говори с Пената да облече синия екип.

"Ах, какъв левскар можеш да станеш! Имаме си Гунди в нападение, ако дойдеш ти в отбрана, няма да има кой да ни спре. Ела в Левски, ще имаш всичко при нас", потупва го по рамото партийното величие. Младокът обаче отсича, че е верен на Локото.

В края на сезона "червено-черните" стават шампиони, докато ЦСКА финишира на 11-о място. В спомените си Пенев признава, че винаги е симпатизирал на "червените" и им се е възхищавал още по времето на големия отбор на Крум Милев от 50-те години. Именно слизането от сцената на почти всички звезди от онзи тим на Чичето води до наложителната смяна на поколенията на "Армията". 11-ото място на ЦСКА от 1964 г. идва след като "армейците" печелят 12 титли през първите 16 години от своето съществуване. Защитникът е част от поставянето на началото на нов цикъл в ЦСКА.

На 30 май 1964 г. Локо (Сф) побеждава Черно море във Варна с 1:0, с което титлата е подпечатана. На следващата вечер Пената се прибира от Морската столица в родната си къща в Мировяне. И що да види. Защитникът заварва на масата баща си Душко и майка си Люба да пийват ракийка с помощник треньора на ЦСКА Манол Манолов - Симолията. Митичният бивш национален бранител носи на плещите си тежката задача да докара на всяка цена таланта в армейския клуб.

"Идваш навреме, Митко. Предлагам ти титулярно място в нашия отбор. Вече говорих с майка ти и баща ти, но те държат ти да решиш сам", изстрелва Симолията. Пенев обаче не се дава лесно. "Говорете с началниците на Локомотив. Аз съм техен играч", отвръща той.

Манолов обаче добре знаел, че в канцелариите на жепейците не само ще удари на камък, а може да се стигне и до скандал. Трябвало да има някаква вратичка. И Симолията я намира. ЦСКА може да вземе звездата на Локо по армейска линия. По това време обаче на Пената му оставало още година до казармата. За да бъде взет за войник по-рано, трябвало подпис от родителите му. По принцип Душко Пенев бил локомотивец. Как точно Симолията го убеждава да склони да пусне сина си в ЦСКА, не е ясно. Така през лятото на 1964 г. Душко и Люба Пеневи разписват, че са съгласни редник Димитър Душков Пенев да отбие военната си служба в поделение ЦСКА "Червено знаме".Веднъж взел документа, Манол Манолов обръща нещата безвъзвратно в полза на "червения" клуб. Разбира се, само с повиквателната за казармата нямало как да стане, защото било ясно, че от Локомотив ще впрегнат всичките си връзки да попречат Пенев да играе с червения екип. Манолов, известен и с това, че е единственият футболист, играл по българските терени със звание полковник, влетява директно в кабинета на военния зам.-министър и началник на физкултурно дружество ЦСКА "Червено знаме" ген. Здравко Георгиев.

"Почти уредих Димитър Пенев. Трябва обаче да се говори и с министъра на транспорта Пенчо Кубадински", доверява Симолията на генерала. Знаело се, че Кубадински е запален ловджия, но не и някакъв сериозен футболен запалянко. Ген. Георгиев обяснил на Кубадински каква е ситуацията и партийният големец не възразил. Оставало само Димитър Пенев да бъде закаран при отбора на ЦСКА.Някъде през август 1964 г., в една ранна утрин, Манол Манолов се качва на военния джип и потегля към Мировяне. Помощник треньорът на ЦСКА носи със себе си официалната заповед за преминаването на Пенев в армейския тим. Играчът обаче вече бил излязъл. Симолията започва да го търси под дърво и камък. Намира го с приятели в прочутото по това време заведение "Попското" на площад "Ленин" (днес "Света Неделя" - бел. авт.) в столицата. "Хайде, вече си футболист на ЦСКА. Ставай да вървим", гръмва Симолията. В мемоарите си Стратега признава, че първоначално се сепнал сериозно, изненадал се, станало му и гузно. Но връщане назад нямало и защитникът първо се отбива до Мировяне за дрехи и някои лични вещи, а след това потегля с джипката на ЦСКА към Боровец, където "червените" са на лагер.

Симолията вижда, че младият талант е притеснен от ставащото и му казва стегнато: "Какво се впрягаш като ученичка! Отиваш войник и толкова. Трябва да се радваш, да почерпиш. Вече си наш футболист. Било какво било. Тури му пепел". Пената от своя страна поисква да пие една лимонада. Спират джипката пред ресторант "Лебеда" при Панчарево. Симолията поръчва по бира, след това по втора. После тръгват към Боровец. Пристигат вечерта, а във фоайето кротко играят белот Иван Колев, Димитър Якимов, Пантелей Димитров - Лейката и Никола Цанев.

"Не ставайте, момчета! Водя ви подкреплението", извиква им радостно Манолов. Армейските звезди били леко учудени, защото до този момент в ЦСКА операцията "Димитър Пенев" е пазена в секретност. На другия ден всички в Локомотив (Сф) скачат до тавана от яд, след като разбират, че звездата им вече е при ЦСКА. Стига се дотам, че в родната преса се отпечатват няколко критични материала към армейския клуб. Излиза дори официален протест от името на ръководството на Локомотив. Гневните статии по адрес на ЦСКА обаче са безполезни. На Пенев му предстоят исторически подвизи с любимия му червен отбор - и на терена, и на треньорската скамейка.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички