Андреа Анастази: България е много опасна, защото има най-добрия нападател в света днес - Цветан Соколов

Андреа Анастази: България е много опасна, защото има най-добрия нападател в света днес - Цветан Соколов
Италианският селекционер на победителя в Световната волейболна лига за 2012 - Полша, който е съперник на България в Група "А" в тазгодишното издание на турнира, Андреа Анастази сподели в интервю за сайта przegladsportowy.pl, че българите са много опасни и имат има може би най-добрия нападател в света днес в лицето на Цветан Соколов. Анастази също така призна преди първите мачове на "Дружина полска" срещу олимпийски вицешампион от Лондон 2012 Бразилия, че могат и да загубят, но няма да се да се дадат без бой, като най-важното е да бъдат спокойни. Първият мач между Полша и Бразилия е утре (7 юни) от 18,45 часа българско време. В неделя (9 юни) двата тима ще се срещнат за втори път, а срещата ще бъде излъчена пряко у нас по NEWS7 от 21,15 часа българско време.

- Българите наистина ли са толкова опасни?
- И още как! България е водена от Камило Плачи, а отборът има може би най-добрия нападател в света днес - Цветан Соколов. Може би му липсва малко опит, но е в състояние да донесе победа за българите, както го правеше Иван Милкович за сърбите. Всички помнят в края на краищата как Иван Грозни изведе отбора си до златото на Европейското първенство. Соколов може би е играч, който ще направи разликата. Ако има ден и получава добри топки, никой не може да го спре.

- Още в Милич стана ясно, че през тази година ще се отнасяте много сериозно и няма да има отпускане. В контролите със Сърбия "вулканът" Анастази избухна, както знаем от предишните години...
- Да, избухнах в Милич, но момчетата, обаче, не бяха изненадани в края на краищата, защото те познават моя стил. Тази агресия е необходима, особено в началото на сезона, за да възстановим системата на игра. Идеята ми е, че въпреки, че отсъстват 7-8 от най-добрите ни играчи, ние сме едно семейство и един отбор, който може да бъде най-добрият в света. Въпреки отсъствието на тези играчи трябва да си възстановим системата на игра, да имаме ясна представа какво да правим във всяка една ситуация и да се държим зряло и отговорно. Примерно трябва да знаем кога да построим троен блок винаги. За тези малки детайли работим всеки ден и се опитвам да им ги вкарам в главите. Затова съм толкова внимателен, енергичен и избухлив.

- През цялото ли време на подготовката бяхте толкова агресивен и взискателен?
- Не. Последната събота момчетата имаха почивен ден. В неделя подновихме подготовката си за Световната лига, като тренировката беше само лек стречинг, а след това имаха масаж и сауна. Исках преди всичко да се отпуснат. Спокоен съм, защото виждам, че се опитват да дадат всичко от себе си. Не е нужно да ги стягам повече, натиска идва от самосебе си. Няма да се наторварват излишно до началото на Световната лига,

- А ако се представят слабо срещу кариоките?
- Не вярвам, че ще играем силно срещу Бразилия. Разбира се, че можем да загубим, но не и без бой. Ние винаги се борим за победата. Гледам момчетата да са отпуснати и спокойни, защото това не е просто мое разбиране, а на целия отбор. Освен това, не искам да чувстват излишно напрежение. Не искам играчите ми да се чувстват претоварени и пренавити. Те ще бъдат претоварени повече психически от това, че ще играят пред роднините си и сънародниците си, отколкото от тежките физически тренировки сега!

Още от Волейбол

Виж всички