ФИА забрани на Пирели големи промени (Видео)

ФИА забрани на Пирели големи промени (Видео)

Единственият доставчик на гуми за Формула 1 Пирели планира да промени смесите за Гран при на Канада. ФИА обаче, не позволява промени, които не са свързани със съображения за сигурност. Стана ясно, че Федерацията е приела предложението за промяна, защото не иска отново да има деламинирани задни гуми, каквито видяхме в последните няколко състезания. Въпреки това заяви, че няма да толерира по-нататъшни промени с цел намаляване на броя питстопове или на деградацията. Това означава, че спецификациите на новите гуми не трябва да са подобни на тези от 2012, както предположиха някои.

Вместо това Пирели ще трябва да се справят с проблема, модифицирайки сегашните спецификации на гумите. Решението на ФИА се безира на правилника, който забранява промени, непроизхождащи от съображения за сигурност. Там се казва: "Спецификациите на гумите ще бъдат определяни от ФИА не по-късно от 1-ви септември предишния сезон. След като това стане, те не могат да бъдат променяни по време на шампионата без съгласието на всички отбори". Независимо, че според същия този правилник, гумите могат да бъдат променяни, ако техническите делегати ги определят за "неподходящи", ФИА не вярва, че сегашните силно деградиращи смеси влизат в това число.

За Аутоспорт източник на ФИА обясни: "В момента ФИА води разговори с Пирели относно дефектите на гумите и какви промени да бъдат направени, за да бъдат те предотвратени. Но не става дума за деградацията или броя питстопове".

Снимка: Getty Image

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

 

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти