Интервюто с Меси: Мондиалът е по-важен от ШЛ

Интервюто с Меси: Мондиалът е по-важен от ШЛ

Лионел Меси пак е тук. След поредица контузии, които го извадиха от терените в последните месеци на 2013 година, капитанът на Аржентина вече имаше случаи да докаже, че талантът му е останал непокътнат. На 16 януари вкара велик гол срещу Хетафе – съперник, който добре му приляга – и потвърди на целия свят, че най-лошото е останало зад гърба му.

Три дни преди този индивидуален проблясък “десетката” на Барселона бе в Цюрих на церемонията за връчването на “Златната топка”. Там той се съгласи да даде специално интервю за FIFA.com, в което си припомни нервността от гледането пред телевизора на мачове на отбора си, престоя си в Росарио, моментната форма на “ла албиселесте” преди Мондиал 2014 в Бразилия и едно често повтаряно пожелание: “Нека тази година да е на целия колектив, не само на Меси!”.

-         Лионел Меси, миналата година бе особена. От една страна, станахте шампион на Испания и си спечелихте класиране за Бразилия 2014 с националния отбор. От друга, контузия ви извади от игра за няколко седмици. Вие как бихте я анализирал?

-         Да, наистина бе особена година. Не можах да взема участие в края на миналия сезон нито в шампионата, нито на полуфиналите в Шампионската лига. Пропуснах и началото на настоящото издание на ШЛ, така че може да се каже, че отрицателната част от годината бяха контузиите ми.

-         Треньорите, които са работили с Вас, се съгласяват по две неща: за Вашия талант и за това, че мразите да сте извън терените. Как изживяхте тези множество седмици бездействие?

-         Тежко, много тежко! Фактът обаче, че отидох в Аржентина и се поотдалечих от съблекалнята и целия шум, ми направи голяма услуга. И на кондиционно ниво тези седмици почивка ми се отразиха добре. Опитвам да гледам от положителната страна.

-         За кой ли път при първа възможност се прибирате в Росарио. Какво най-много Ви липсва от родния град?

-         Всичко! Приятелите ми, семейството ми. Само да съм там, да съм си у дома и да му се порадвам мъничко е достатъчно да ме накара да се почувствам добре.

-         Можете ли да се разходите спокойно по улицата?

-         Да, малко или повече колкото в Барселона (б.и. – смее се). Не, не, опитвам се да ходя направо от къща в къща – у приятелите и семейството ми. Не се разхождам твърде много по улиците.

-         Бяхте принуден да гледате Барса по телевизията. Това по-нервен от обичайното ли Ви правеше?

-         Да, напълно. Много повече в сравнение с когато съм на терена. Фактът, че съм отвън и виждам, че не мога да помогна, е най-лошото от всичко.

-         Превзема ли Ви вече вълнението от това, че ни остават само няколко месеца до Мондиала?

-         Не. Съумях да поработя напълно спокойно както в Националния център на аржентинската федерация, така и у нас, в Росарио. Шест месеца преди събитието се чувствам много добре физически, а и психически. Това да контактувам с хора ме кара да се чувствам добре. Съсредоточен бях върху това да се възстановя напълно, тъй нямах друго какво да правя. Бях като болен, не мислех за нищо друго!

-         За Лионел Меси всяка година на световно първенство по-специална ли е?

-         Да, разбира се, дори въпреки че остават няколко месеца. Изглежда като много дълго време, а ще дойде твърде бързо. Преди това обаче има много други важни цели за преследване: Шампионската лига, нова титла в Примера, Купата на краля. Напредваме крачка по крачка. Все пак е истина, че вече всички мислим за Мондиала.

-         Мнозина твърдят, че това ще е годината на Аржентина заради представянето на отбора напоследък, заради възрастта на играчите и заради опита им. Съгласен ли сте с това?

-         Да, истина е. Влизаме в състезанието в добър за нас момент. Не тръгнахме добре в квалификациите, ала след спечеления мач в Колумбия извървяхме отлично пътя си. Този двубой бе крайъгълен камък за нас. Съставът ни е отличен, но ще видим – на едни световни финали всичко може да се случи. Много е тежко там. Все пак вярвам, че този Мондиал идва в наистина много добър момент за нас.

-         Да поговорим за Бразилия – съперник, който общо взето Ви приляга добре. Побеждавал сте Селесао бразилейра и сте й вкарвал купища голове в няколко случая. В паметта Ви изпъква ли някой по-специален сблъсък?

-         Да, доста добре помня световното първенство за младежи до 20 години в Холандия през 2005-а. Бихме Бразилия с 2:1 на полуфинала, а аз имах щастието да вкарам победния гол. Това бе една от първите ми големи радости в кариерата и остава много хубав спомен.

-         С какво един мач от световни финали е по-особен от такъв в другите турнири? Кое прави това състезание уникално?

-         Мачовете на световни първенства са напълно различни от останалите, като се започне от обстановката и начина, по който се подготвяте за тях. Шампионската лига също е много специална, но не колкото един Мондиал.

-         Какъв анализ бихте направил на група F, в която сте заедно с Босна и Херцеговина, Иран и Нигерия?

-         Много се говори, че тази група е лесна за Аржентина, но на един Мондиал няма лесни съперници. Всички са там с право и в този смисъл няма лек мач на световно първенство.

-         Преди да приключим, бихте ли завършил следната фраза: “През 2014 година Лионел Меси ще бъде...”

-         Не зная. Надявам се да бъде велика година за Барселона и Аржентина – не само за Меси, а и за целия колектив.

Още от Футбол свят

Виж всички