Този път вече дайте на Кристиано “Златната топка”!

Този път вече дайте на Кристиано “Златната топка”!

Лионел Меси притежава гениалност като извадена от научната фантастика. Той е плейстейшън, превърнат в действителност, но настоящето му прави възприятието за него като по-малко бионичен: по вина на серия от контузии (шест от началото на годината, за да сме точни) за първи път неговата диктатура е поставена под въпрос.

Кристиано Роналдо осъзна, че най-сетне може да се изкачи на трона, запазен за най-добрия футболист на света, и това личи в представянето му в последните седмици, чийто апотеоз бяха игрите и головете му в решаващия бараж за Мондиал 2014 срещу Швеция. Толкова дълго време португалецът се намираше затворен в една фуния, ограничен в това да поддържа владичеството на аржентинеца и да живее с етиката на “вечно втория”. Изстрада сравнения и провокации, започвайки наистина да вярва, че се е родил в грешната епоха. Йерархия, сякаш изписана върху камък: почти невъзможна за преобръщане.

Сега обаче течението на мисълта, основаващо се на оценката на цифрите през сезона, може да помогне на Роналдо да осъществи най-ценното изпреварване: онова, което е в състояние да придаде абсолютната, завършена стойност на неговата кариера.

Осем гола в Примера и шест в Шампионската лига за Меси, спрян от мускулна контузия в бедрото. За Роналдо 17 гола в Ла Лига и 8 в Европа. Аржентинецът бележи на всеки 95 минути, а асът на Реал Мадрид се разписва средно на 73 минути. Постижения, подхранващи амбицията на португалеца, влязъл в конфликт със Сеп Блатер.

Роналдо не е простил на президента на ФИФА това, че го имитира в края на октомври по време на среща със студенти в Оксфорд, и дори обмисля да не се яви на награждаването за “Златната топка”, следван отблизо в битката за приза и от Франк Рибери. Блатер не скри личното си предпочитание към Меси, а португалецът се обиди.

Още един мотив за победа на CR7 сега е и задълбочаването на тревогите на Лео, както и поправянето на общественото мнение за него. Една битка до последния глас, ала Кристиано Роналдо е убеден, че ще я спечели. Един емоционален, така неясен финален спринт. Една борба за власт, която вълнува и разделя, подхранваща по инерция дебати за преразглеждането на неспирния футболен календар.

Твърде много стрес: това е идващото оплакване от Испания, придаваща упадъка на Меси (469 официални срещи с 363 гола) на нагъсто разпределените ангажименти. Пътувания и мачове, които обаче не изцеждат Кристиано Роналдо, готов да измести от трона своя съперник.

Стефано Киофи, “Кориере дело Спорт”

Още от Футбол свят

Виж всички