"От скрина": Скандал тресе националния отбор преди САЩ'94, задигат хиляди долари от лагера ни в Америка

"От скрина": Скандал тресе националния отбор преди САЩ'94, задигат хиляди долари от лагера ни в Америка

"За световното първенство всички отиват с надежди. Ние също имаме своите шансове. Уверен съм, че ще се класираме за втория кръг, а защо не и още по-напред. Всички наши футболисти натрупаха богат международен опит, имат и нужното самочувствие. Сега е време да го реализират. Моите фаворити за САЩ'94? Германия, Бразилия, Аржентина. Не трябва да се подценяват и домакините".

Това са думи на Димитър Пенев, казани в интервю за списание "Шампиони" в началото на 1994 г. По това време Стратега умува върху предстоящите световни финали в САЩ, без да предполага каква олелия ще се вдигне в дните преди заминаването на националите за Америка. С наближаването на полета на БГА "Балкан" българските футболисти вдигат гюрултия за премиите за успеха на "Парк де Пренс" на 17 ноември 1993 г. Пеневата чета търси около $1 милион, обещан им след победата в Париж. Тук възниква противоречие в историята, защото според бившия шеф на БФС Христо Данов националите прибират доларите още по Коледа.Отделно Ицо, Емо, Боби и останалите са се разбрали с началника на футболната ни централа от началото на квалификациите Димитър Ларгов за други $272 000 при класиране за мондиала. Започва голяма разправия - кой какво и на кого е обещал. Играчите излизат с протестна нота, под която се подписва и селекционерът Димитър Пенев. Това вбесява пловдивските брокери, които осигуряват финансовия ресурс на БФС, и се стига до безпрецедентното решение - в края на месец май (има-няма 20 дни при старта на световното) Пенев е освободен от длъжност. 

Започва се спешно издирване на селекционер. Първи в списъка се оказва пловдивската легенда Христо Бонев. По това време обаче Зума е начело на гръцкия Йоникос и отказва да замени Пената начело на "трикольорите". Следващият набелязан специалист е Георги Василев. Гочето приема Брокерите във вилата си в Арбанаси, като казва, че ако ножът наистина е опрял до кокала, е готов да поеме риска да стане старши треньор на националите броени дни преди първия съдийски сигнал на мондиала.

"Не Валентин Михов, а лично адвокат Иван Радичев обяви премия от по $50 000 на човек след триумфа срещу Франция. "Агробизнес банк" даде безлихвен кредит на БФС и нямаше проблем да се изплатят парите. До Коледа хората си получиха всичко договорено. Това е истината - останалото са си чисти инсинуации. Ще ви обясня и защо бяхме на път да сменим Димитър Пенев. Май месец правим контрола в Пловдив и вечерта сме на вечеря в "Ритора". Сервира ни се някакъв списък най-изненадващо, в който се е подписал и Пенев барабар с всички футболисти. Ултиматум ни поставиха: "Давайте ни $100 000 иначе няма да тръгнем за Америка". Нормално беше да махнем Пената", споделя след години Данов.

Чули за треньорската рокада, тарторите в А отбора, които по това време вече са в резиденция "Бояна", озверяват. Стоичков и компания звънят по високите етажи на държавата, за да защитят своя селекционер. Ден по-късно Пенев е върнат на служба, а от БФС организират специална пресконференция, на която съобщават решението си пред родните медии. Въпросът с изчистването на премиите обаче изглежда нерешен. Футболистите отказват да излязат на терена за контролата с Украйна (1:1) на 3 юни, ако не получат уверение, че ще си вземат всичко до последния цент. Същия ден Валентин Михов подава оставка като президент на БФС.

"Раздялата с Михов бе предизвикана от липса на пари. Нямаше възможност да осигури обещаните премии на играчите за успеха срещу Франция. (…) Гласувахме два пъти. Първия път в Пловдив, втория - в София. В София единственият, който подкрепи Вальо, бе покойният вече Георги Найденов, тогава шеф на "Тексимбанк". Всички останали, включително хората от неговата квота - Пържелов, Пеньо Хаджиев и Тодор Колев, бяха против. Тогава знаехме, че вървят разговори между Вальо Михов и Илия Павлов последният да отпусне необходимите средства, но излезе Данов и каза, че е говорил с Павлов и отговорът е "не", спомня си пред вестник "Борба" бившият член на Изпълкома на БФС Георги Стефанов.

В крайна сметка всичко свършва благополучно и не влизаме в световните куриози на съвременния футбол - отбор, класирал се за световни финали да бойкотира сам участието си. В Щатите обаче отново се стига до проблем с финикийските знаци - от лагера на нашите изчезват хиляди долари. Как става това?След загубата на старта с 0:3 от Нигерия в Далас, българите потеглят за Чикаго, където е вторият ни мач с Гърция. В града на Ал Капоне нашите пристигат ден по-рано от установения график, за да се видят с българския бизнесмен Шефкет Чападжиев. "Той ни направи българска софра, хапнахме, а и за всеки имаше плик с по $1000 и по една видеокамера", връща се в спомените Димитър Пенев.

"Накрая след последния мач с Швеция, когато взехме бронзовите медали, разбрахме, че след всяка наша победа са пращани нови пликове с долари, но ние не знаехме за това и те не са достигнали до нас. Един човек от нашия щаб се беше погрижил парите да отиват в друга посока. Не си спомням името му", разкрива още Стратега от Мировяне. Така САЩ'94 не минава без нашенска история, но всичко остава в сянката на чутовния успех на "трикольорите", които подлудяват цяла България и са посрещнати като национални герои.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички