"От скрина": Как Симолията предотвратява трагедия в отбора на ЦСКА на Боровец

"От скрина": Как Симолията предотвратява трагедия в отбора на ЦСКА на Боровец

Съвременният футбол е бърз. Съвременният футбол е лъскав. Съвременният футбол е пари. Билетът за VIP ложата на Реал Мадрид - Барселона в днешно време достига 1700 евро. А едно време у нас малчуганите са се присламчвали към някой възрастен с въпроса "Чичко, може ли да вляза с теб на стадиона?". Сигурно много от вас са чували това от своя баща или дядо. И чичковците вкарвали децата. Безплатно. Да гледат футболните си кумири.

Ако в днешно време в огромната съблекалня на Барса на "Камп Ноу" има джакузи и няколко плазмени телевизори, то в центъра на помещението за преобличане на ЦДНА през 50-те години бумти печка, в която понякога футболистите на Крум Милев хвърлят вместо дърва по някоя скъсана гуменка. O, времена…

Нека за малко се присъединим към отбора на Чичето. Някъде там в началото на 1952 г. По това време зимните лагери на армейския състав протичат на два етапа - първият е в Боровец, а вторият в Петрич. Планът е следният - в първите дни на 1952 г. Милев събира футболистите си в София, където всички се качват на кантара, за да се види кой колко килограма е качил по празниците. След това "червените" се качват на автобуса и към планинския курорт, където се набляга на физическата подготовка. Едва в Петрич започват основните занимания с топка, а до леглото на всеки един играч седи огромен буркан с мед.

От състава на шампионите в Боровец липсва само тандемът отляво Иван Колев - Крум Янев, който се присъединява към колегите си на втория лагер. В една неделна утрин наставникът Милев отива при момчетата си и им смигва: "Защо не покарате кънки днес". До няколко минути футболистите са оборудвани с кънки, стикове и шайба от хокейния тим, който също кара подготовката си в Рила.

Върху близкото заледено езеро моментално е спретнато хокейно мачле. На импровизирани рамки застават вратарите Георги Кекеманов и Стефан Геренски, а край тях с кънките летят Стефан Божков и компания. В книгата си "С червената фланелка" легендарният десен бек на ЦСКА Кирил Ракаров разкрива, че той и колегите му така се увлекли по играта, че не забелязали кога се изтърколил денят. От студа ръцете на "хокейстите" станали целите червени и подути, все едно били ужилени от пчели, пише още Ракаров.

Мачът върви чудесно, докато по едно време централният нападател Петър Михайлов отива да вземе шайбата малко встрани от "терена", на който върви играта. В този момент голаджията пропада. Колегите му се стъписват. Михайлов започва да вика за помощ. "Няма дъно! Няма дъно". Дяволът сякаш е дръпнат за опашката и никой от шампионите не смее да се приближи по напукания лед до давещия им се съотборник. Никой ли? Героят се казва Манол Манолов. Железният защитник не знае що е страх. Симолията грабва един стик и тръгва към дупката в леда. С много мъка единственият футболист със звание полковник на терена успява да измъкне Михайлов и така не се стига до нищо фатално.

Една малко известна история от един потънал дълбоко под десетилетията безобиден неделен следобед.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички