"От скрина": Не разрешават на една от иконите на Левски да играе в ЦСКА

"От скрина": Не разрешават на една от иконите на Левски да играе в ЦСКА

Средата на 80-те години. Кафето при НДК откъм бул. "Фритьоф Нансен". Слънчево време. По столовете насядали хора. Симпатично момиче приближава една от масите. "Нели", представя се дамата. Вляво от нея се изправя един побелял мъж с добродушна усмивка и ѝ подава ръка. "Само Жоро. Бившият Соколов", казва човекът. Случката е момент от лентата на Коста Биков "Живот до поискване", където легендата на Левски Георги Соколов играе себе си. Великият играч приключва с футбола на 27 години. На два пъти е близо до преминаване в ЦСКА, но така и не заиграва в армейския отбор. Защо?

"Родихме се късно за партизани и рано за футболисти". Това обичат да казват някои от поколението на Соколето. Качествата на нападателя са забелязани рано-рано от специалистите. Техничарят е син на бившия вратар на Левски и националния тим Апостол Соколов - Поцо, за когото говори със суперлативи самият Лев Яшин. Още на 15 години (рекорд!) младият Жоро е титуляр за "сините" в шампионатен мач, а през 1959 г. е част от юношеския отбор на България, който става европейски шампион. На финала Соколов е като ракета по крилото и чупи кръстовете на италианските си връстници. Три лета по-късно, вече 20-годишен, е в селекцията на Георги Пачеджиев за Мондиал'62 в Чили - първото световно първенство, на което България участва.

В онези години наричат Жордао най-големият футболен талант на България, като за мнозина левскари той е по-талантлив дори от Гунди. Самият Соколов не обича да го наричат талант, свидетелстват по-старите привърженици на "сините". Те добавят, че прякорът му Йогата идва от един момент на мача в София между Левски и Милан, когато нападателят прави уникален плож пред вратата на "росонерите" (бел. авт. - водещата снимка).

Соколето обаче често прави каквото си иска. Обича живота, но това да не му пречи на терена. Сам признава, че преди да вкара едно от знаменитите си попадения в мрежата на ЦСКА удря 200 грама коняк. За него е детска игра да върже на фльонга по 3-4 защитници вкупом. Без проблеми от 50 метра вкарва топката в отворения прозорец на своя москвич. Не се страхува да говори това, което мисли. Веднъж нарича старши треньора на националния тим Рудолф Витлачил "чешка въртигъзка". Със сигурност по-свободното поведение на Георги Соколов оказва негативно влияние на кариерата му в онези сурови времена. 

Голям шок за феновете на Левски идва, когато Соколов е пред преминаване в ЦСКА. Младата звезда трябва да замине войник, което де факто го праща в "червения" лагер. Левскарите обаче заформят задруга, начело с известния актьор Георги Калоянчев. Калата и другите "сини" застъпници трябва да отидат при самия Тодор Живков, за да го убедят да помогне Соколето да не ходи при армейците. В крайна сметка след няколко кафета, коняци и кока-кола в кабинета на Първия целта е постигната и Жордао остава в Левски. Според легендата, когато Живков, който не бил хич по футбола, чул за какво е дошла "синята" делегация, промърморил намръщен: "Ама вие за спорт ли, бе".

През 1969 г. нападателят отново е близо до съблекалнята на ЦСКА. По това време точно се е случило обединението между Левски и Спартак. Според мълвата Соколов в мигом е зачеркнат. Тъй като Спартак е отбор на МВР, то всички футболисти от Левски-Спартак получават офицерско звание. "Няма как внукът на Златан Соколов да бъде офицер от Държавна сигурност! Не и човек от "царско" семейство", решили някъде по високите етажи. Дядото на Йогата е бил телеграфист при Борис III и така по политически причини започват проблемите за голаджията на Левски.

Усетили накъде духа вятърът, от ЦСКА веднага пращат свои хора в дома на крилото. "Исках да играя в ЦСКА. Хората много ме уважиха. Дойдоха вкъщи, поканиха ме най-любезно. Аз не трябваше да им отказвам, защото те също са голям отбор. Защо не играх в ЦСКА? Защото не ми разрешиха от Българската футболна федерация. Казаха, че освен в Левски, а то Левски вече нямаше, беше станал Левски-Спартак, няма да играя другаде. И така се свърши с мен. Загубих цялото си самочувствие. Побеля ми косата на 27-28 години", споделя Соколето във "Всяка неделя". Големият майстор слиза от сцената без дори да му е направен бенефис.

След наложения край на кариерата му Йогата сменя няколко работи - кара такси, шофьор е на цистерна, продава сироп близо до борсата на Солни пазар. В първите години след идването на Демокрацията мнозина, които обичат старите футболни истории, могат да го видят и чуят в заведението на бившия му съотборник Цветан Веселинов - Меци на пазарчето в квартал "Иван Вазов". Лека-полека пиенето и болките в краката го довършват. На един мач с Марек през 60-те години в Станке Димитров кракът му е строшен на три места само с една балтия!

На 27 юни 2002 г. Георги Соколов напуска този свят на 60 г. Тъжната му история горчиво напомня за тази на бразилската икона Гаринча. Един мъчен разказ, но по български…

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички