Теди Салпаров: Битката за Рио 2016 ще е трудна

Теди Салпаров: Битката за Рио 2016 ще е трудна

Най-опитният волейболист в националния отбор Теодор Салпаров прогнозира, че класирането за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а ще бъде много трудно. Ветеранът направи изключителен сезон в руския Зенит. Той спечели Шампионската лига, беше избран за най-добър либеро в Европа и стана част от Дрийм тийма на Стария континент. Ветеранът ще се присъедини след няколко дни към своите колеги в представителния тим, които вече започнаха подготовка за дългия сезон.

"Класирането за Рио ще бъде доста по-сложно, отколкото за предишните две олимпиади - смята Салпаров. - Тогава имахме жокери. За Пекин ни включиха в турнира за Световната купа с уайлд кард благодарение на добрите връзки на г-н Данчо Лазаров с международната федерация. След това държавата се включи и безпрецедентно купи две олимпийски квалификации за игрите в Лондон. Сега ще трябва сами да се борим. От Европа можеш да пробиеш много по-трудно в сравнение с останалите континенти."

България ще участва на няколко квалификационни турнира, на които ще се раздават квоти. Те ще бъдат през първата половина на 2016-а.

"Целите ни през настоящия сезон са да вземем медали от Световната лига и от европейското първенство - пожела си Теди Салпаров. - Важното е човек да има мечти и да се подобрява с всеки изминал ден."
Салпаров вече изпълни своя волейболен блян.

"Мечтаех да спечеля Шампионската лига и го направих - анализира клубния сезон Теодор Салпаров. - Всичко това е резултат от къртовски труд и постоянство през годините. Имахме тежки моменти на четвъртфинала с "Халкбанк" в Турция. Тогава можеха да ни вземат четвъртия гейм, защото водеха с две точки. На полуфинала срещу тима на Берлин също имахме трудности, но във финала нямахме никакви проблеми."

Салпаров участваше единствено в мачовете от Шампионската лига, но не и в двубоите от руското първенство. Това по никакъв начин не се отрази на игровата практика.

"Когато имаш 14 състезатели на топниво, тренировъчният процес е по-добър от самите мачове - направи сравнение ветеранът. - Заниманията са много здрави. Както се казва - беше ни по-лесно в официалните двубои."

Бъдещето на Салпаров ще бъде решено до седмица. Той вече има няколко добри предложения от елитни клубове за следващия сезон.

"България Днес"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти