Петър Жабов: Божинов ще накаже Италия

Петър Жабов: Божинов ще накаже Италия

Петър Жабов има огромен опит в италианския футбол. Той започва кариерата си в "Черноморец" (Бургас), след това играе за "Нафтекс". През 1995 г. преминава в ЦСКА, като по същото време е и капитан на младежкия национален тим. Две години по-късно става шампион и носител на Купата на България. След края на сезона е продаден на италианския "Козенца". След това записва мачове за "Лукезе" и "Чезена", където получава италиански паспорт. До 2005 година играе в още 4 тима по долните дивизии на Италия, след което отваря свой семеен хотел в Приморско. Той говори пред "България Днес" за предстоящия мач на националите ни срещу Италия.

- Г-н Жабов, имаме ли потенциал да бием италианците?

- Със сигурност няма да ни бъде никак лесно. Вече всеки мач на национално ниво е по-труден. Дано Ивайло Петев успее да намери точна тактика, да напипа най-добрата сплав между играчите. Все пак като за първи мач при този треньор е добре футболистите да тръгнат с положителен резултат. Италия със сигурност не е това, което беше преди 10-20 години. Те сами признават, че изостават леко в европейския футбол. Но пък си имат и нужното самочувствие.


- Липсата на ключови играчи като Пирло и Де Роси ще им се отрази ли?

- Хубаво би било да дойдат с най-доброто, с което разполагат. Самият мач ще покаже дали отсъствието им ще се окаже решаващо. Понякога заместникът е по-амбициран и играе по-добре и от титуляря. Пирло има страшно много рутина, но не мисля, че можем да търсим привилегия от отсъствието му.

- Марио Балотели отново не е повикан, явно не разчитат на него?

- Балотели се оказва един много труден играч за всеки треньор. Той е твърде рискова фигура. Няма как да знаеш каква ще бъде неговата реакция. Това може би е единственото опасение на селекционера Антонио Конте. Иначе Балотели е прекрасен играч. Но главата като не го слуша, не може да се разчита на него.


- Имаше сериозни противоречия между Конте и италианската федерация. Може ли тези неща да повлияят на "скуадра адзура"?

- Със сигурност. Има си търкания и при италианците и те не са идеални. Треньорът искаше по-дълга подготовка, но не я получи. Дано да се възползваме от това.


- Петев ли е точният човек за България?

- Естествено. Щом федерацията му е гласувала доверие, значи добре знаят качествата му. Аз съм за младите специалисти. Те трябва да получават възможност да се развиват. Опитът се трупа с годините. Важно е какви цели са му поставили. Ако не европейско, то поне да гоним едно прилично класиране.

- Божинов ще вкара ли на италианците?

- Със сигурност може да ги накаже. Той познава отлично почти всички футболисти на съперника, играл е с тях. Божинов може да допринесе и в разузнаването на италианците. Самото му присъствие в състава ще бъде от полза. От него самия зависи дали ще се завърне трайно в националния отбор.


- Защо Гълъбинов от "Ливорно" не бе повикан?

- Този въпрос е към селекционера. Гълъбинов е един впечатляващ играч. Изигра силен полусезон зад гърба си. Направи нелошо име в Италия. Явно чисто тактически не подхожда на схемата на Петев.


- Защо феновете изгубиха доверие към отбора и интересът към мача е слаб?

- Наистина хората вече нямат доверие заради слабите резултати. Срещу Хърватия напълниха стадиона, но останаха разочаровани. Публиката може отново да бъде спечелена с добра игра и победа над Италия.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти