Обявиха единствения вариант, при който ЦСКА може да играе в "А" група

Обявиха единствения вариант, при който ЦСКА може да играе в "А" група
Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев даде любопитно интервю за предаването „Спортна треска” по БНТ, в което отговори на въпроси, свързани с новия формат на първенството, ЦСКА и дискусионното правило за задължителното участие на футболист до 21-годишна възраст още от самото начало на мачовете. Според него единственият вариант армейците да играят в "А" група от следващия сезон е дружеството ПФК ЦСКА АД да се договори с кредиторите.
 
Може ли да бъде създадена висша лига, реално ли е?
- Може и ние работим върху това. Още януари наехме един от най-добрите специалисти по футболно съдийство –Марк Бата, който работи към нашата Съдийска комисия, резултатите са налице. Съдийството през последните няколко месеца бележи сериозен възход.
 
Изходната точка обаче беше ниска.
- Да, но въпросът е да вървим по правилния път. Също така сме наели за висшата лиоа една от водещите фирми в Европа, която прави разработката за новия формат. Дали ще бъде „висша лига” или друго име, предстои да се реши. Но сме наели най-добрите специалисти
 
- Има ли смисъл всичко това, ако ЦСКА не е в елита?
- Вижте, съдбата на ЦСКА в момента е в ръцете на българския съд и в синдика съответно. Очакваме от там действия, за да видим какво е реалното състояние и дългове на ЦСКА. Разбира се, че без ЦСКА първенството изглежда по различен начин. За нас е важно всички водещи клубове да са в новия формат.
 
Има ли вариант друго дружество освен това с дълговете (ПФК ЦСКА АД) да бъде в този нов формат?
- Не, няма такъв вариант. Знаете, че и в УЕФА, и във ФИФА има и треньори, и футболисти, които са осъдили клуба. Тези суми са дължими и тези дългове трябва да бъдат покрити. Може да се договори разсрочване на тези дългове, но варианта да се започне веднага в новия формат е оздравяване на това дружество, което е в момента.
 
Оставам с впечатление, че в последните седмици се води някаква двуполюсна битка за съдбата на ЦСКА. Ще вземе ли БФС страна?
- Пак казах, съдбата на ЦСКА е в българския съд, така че няма как да вземем страна. Изчакваме решението на съда.
 
Може ли да издадете нещо по новия формат?
- Още тече дискусия, правим го по най-демократичния начин – всеки си казва мнението, участват всички клубове, наели сме най-добрите специалисти. Най-вероятно отборите ще бъдат разделени след първия полусезон на две групи, най-вероятно този формат ще бъде приет. Нека да минат дискусиите и ще седнем да го решим по най-добрия начин.
 
Специалистите казаха, че на 7 юни ще бъдат обсъдени три варианта. Има ли финансови изисквания?
- Да, безспорно ще има изисквания, не само финансови – стадион, тревно покритие, осветление, седалки и и финансова гаранция за участие в бъдещия формат. Това ще бъдат част от изискванията за всеки един отбор, който ще участва в новата лига.
 
Това правило за 21 г. не сработи, мислите ли за нещо друго?

- Аз съм на мнение, че с такива изкуствени правила не правим кой знае какво, но в изпълкома има различни мнения. Ние сме 15 човека, колективен орган, който решава казусите след обсъждане и гласуване. Ако има футболист с качества, няма треньор, който да го държи на резервната скамейка само защото е на 19, 20 или 21 години. Не мисля, че с такива изкуствени правила може да допринесем с нещо.  

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти