Божков блокира отделянето на "ФК ЦСКА" от "ПФК ЦСКА" (документ)

Божков блокира отделянето на "ФК ЦСКА" от "ПФК ЦСКА" (документ)

Бизнесменът Васил Божков блокирал отделянето на “ФК ЦСКА” АД от “ПФК ЦСКА” АД и продължаването му като исторически наследник на досегашния клуб, съобщава “24 часа”.

“ПФК ЦСКА” АД е основен акционер във “ФК ЦСКА” АД. При регистрацията на второто дружество ПФК превежда само задължителните по закон 25% от номиналната стойност на своите 45 000 акции по един лев - 11 250 лева. Впоследствие обаче не превежда останалата сума до целия размер - 33 750 лева.

На 4 април 2016 г. е проведено заседание на съвета на директорите на ФК ЦСКА. Решено е изпълнителният директор Пламен Марков да отправи писмено предупреждение до акционерите от ПФК ЦСКА, че ако не внесат парите до пълния размер в срок от един месец, ПФК ЦСКА ще бъде изключен като съдружник.

В настоящия вариант ПФК притежава 90% от акциите. Съответно при неизплащане на 33 750 лева ФК продължи да съществува самостоятелно - тоест сегашните притежатели на 10% от ФК се превръщат в 100-процентови собственици на това дружество. То се отделя, а впоследствие се превръща в исторически наследник на ПФК ЦСКА.

Пламен Марков отправя предупреждението писмено до ПФК ЦСКА, адресирайки го до вече бившия изпълнителен директор Александър Тодоров. Едномесечният срок от предупреждението започва да тече в момента, в който то е публикувано в търговския регистър - 16 април 2016 г. И ако до 16 май въпросните пари не са преведени от ПФК, планът би могъл да намери своето развитие.

На 12 май обаче представителят на Васил Божков - Цветомир Найденов предлага спонсорски договор на ПФК ЦСКА, свързан с предстоящия финал за купата на България между ЦСКА и “Монтана” на 24 май. Но в договора е записано изрично, че сумата от 33 750 лева ще отиде за покриване на пълния размер на уставния капитал на ПФК във ФК. А парите са преведени директно по банков път в разплащателната сметка на “ФК ЦСКА” АД с основание “Парична вноска от ПФК ЦСКА за капитала на ФК ЦСКА”.

От името на ПФК ЦСКА договорът е подписан от синдика Дора Милева-Иванова.Тоест кредиторите и синдикът вече контролират и ФК. Така се стопира идеята ФК да се превърне в дъщерно дружество или наследник на досегашния клуб - отделянето на ФК от ПФК вече е невъзможно, двете дружества са неразделна част.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти