Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Първите 50 - "Айн, цу цвайн, цу драй. Дрън!"

Първите 50 -  "Айн, цу цвайн, цу драй. Дрън!"

"От мен можеше да стане футболист или престъпник, но избрах футбола", обича да казва крачещият уверено към половинвековния си юбилей Христо Стоичков. Прав е кършиякалията - той е престъпно добър във футбола. Едва ли има българин, който да не помни световното в САЩ през 1994 г. и да не е чувал фундаменталното за лингвистиката изказване на Камата: "Айн, цу цвайн, цу драй. Дрън!". Да, това е нашият Стоичков - искрен и неподправен.

Много хора говорят за Христо Стоичков. Ние ще ви го опишем така, както той самият е направил това с изказванията си и коментарите, които са вече класика, както отиграванията му във футбола. Ето това е част от културното богатство на Камата:
"Ако и моите футболисти мислеха като Веско Топалов (български шахматист, световен шампион; б.р.), работата щеше да е друга."
"Който е крал, да продължава да краде. Всеки ще си получи заслуженото." (Националният селекционер Христо Стоичков)
"Питайте бе, цървули." (в началото на интервю за албански журналисти)
"Не ме снимайте как излизам, а как влизам." (пред сградата на БФС)
"Който играй - пичели, който ни играй - ни пичели" (в тв реклама за неговите бингозали)
"Който разбира от футбол, може да направи смени, който не разбира, да прави разбор след мача." (вестник "24 часа", 06.09.2004)
"Разбрах, че още отсега шведите са се уплашили. Чувам, че не искали да идват на лагер в България, а щели да ходят в Кипър на топло. Явно се приготвят за жегата, която ги чака в София." (на първата пресконференция за 2005)
"Познавам го. Люта пиперка, като мене е!" (Христо Стоичков за Валери Божинов)
"Пишат, че съм гений, а на другата страница, че съм некоректен към техния химн. Както те бяха некоректни към нашия. Ако си спомняте, през 1993 година клекнах да си връзвам обувките, когато свиреха химна на Франция. Така че въобще не ме интересува какво пишат." (Христо Стоичков за хърватската преса; 2004)
"Любимият ви предмет? (въпрос на Кеворк Кеворкян, по това време гостите на Всяка неделя носеха в студиото любими предмети). Отговорът: "Физическо"
"Ту партс", съмтаймс люн, съмтаймс уин, соу, фърст дей релякс" ("английският" на Стоичков след мача на южноафриканския "Мамелоди Съндаунс", 17 ноември 2009)
"Футболът в Пловдив е икона, никога не забравям, че съм тръгнал оттук! По една или друга причина, една моя мечта не се сбъдна. Надявам се другия път, когато се преродя, да имам възможността да играя с номер 8 в "Ботев"." (Христо Стоичков на представянето на книгата "Футболните битки за Пловдив").

Юлиан АНГЕЛОВ, "МАРИЦА"

Последвайте канала ни в

Още от Лафове

Виж всички