Факторът „Иисус”: как Жезуш възроди Спортинг

Факторът „Иисус”: как Жезуш възроди Спортинг

Досущ като постоянните препратки към бившия му клуб Бенфика, въпросите относно възможностите на Спортинг да спечели титлата в Португалия също никога не са липсващи в пресконференция на треньора на „лъвовете” Жорже Жезуш.

В навечерието на гостуването срещу Пасош де Ферейра, Жезуш подчерта, че един-единствен футболист от неговия състав е ставал шампион на страната преди – Жоао Перейра.

Всъщност липсата на опит може да се окаже един от малкото фактори, които са способни да отклонят „зелено-белите” от релсите по пътя им към върховната цел. Именно това в крайна сметка лиши от триумф талантливата група на Порто миналата година. След като Бенфика надви Ароука и се изкачи временно на 1-вото място в таблицата, множество съперникови привърженици наточиха зъби в очакване на спънка на Спортинг срещу Пасош.

Дотогава през сезона само Витория Гимараеш бе надвил Пасош на неговия „Ещадиу да Мата Реал”, докато лисабонският тим нямаше победа над този противник в предходните им 3 сблъсъка в лигата, което обяснява защо „орлите” тръпнеха в очакване на изненада.

Представянето и, най-вече, резултатът на Спортинг обаче казаха друго. Бившият играч на Бенфика Бруно Сезар и намиращият се в отлична форма Ислам Слимани дадоха преднина от два гола на гостите и дори късното попадение на Бруну Морейра не предизвика нервен финал на мача. Вторият гол на Слимани превърна този на Морейра само в утешителен, а „зелено-белите” отново бяха на върха в класирането.

Макар и да не го стори в най-бляскав стил, Спортинг все пак преодоля относително леко една потенциална опасност от подхлъзване и заради това трябва да бъде поздравен. Да се каже, че Факторът „Иисус” играе своята роля, би било твърде скромно – ефектът му се видя от първия до последния футболист в отбора миналата събота.

РАЗВИТИЕ НА ИГРАЧИТЕ

Пристигането на Жезуш изигра голяма роля за обръщане на решението на Слимани да заиграе в Премиър Лийг към това да поднови договора си с „лъвовете”. Около пет месеца по-късно алжирският стрелец вече е задминал бройката си вкарани голове от миналия сезон в лигата (12) и удвои 8-те си, вкарани в първата му година в клуба. Така несъмнено покачи цената си при евентуален трансфер през лятото.

Жоао Мариу – един от най-добрите в отбора през сезона, е друг футболист, чието представяне върви само нагоре и със сигурност е претендент за място в състава на Португалия за Евро 2016. Сънародникът му Адриен Силва взе ролята на доверения лейтенант на Жезуш в тима и често притичва до тъчлинията, за да размени набързо по няколко думи с треньора и да направи така, че присъствието му да се усеща на терена.

Въпреки поредица неубедителни игри, Уилям Карвалю е също от онези, които изглеждат завладени от настоящото настроение около клуба. За него можеше да е най-лесно да свали гарда и да се поддаде на напрежението, ала след спад не спира да играе по начина, по който сме свикнали да го гледаме – доминиращ средата на терена. В събота той се отплати за показаното към него от Жезуш доверие и демонстрира най-доброто си лице – нещо жизненоважно за потенциално опасен мач като този срещу Пасош де Ферейра.

Дори Налдо, когото навремето смятаха за излишен в Гранада и Удинезе, се утвърди в състава на Жезуш като постоянен партньор на все по-впечатляващия Паулу Оливейра в сърцето на отбраната.

ВЯРА

Гореспоменатите футболисти далеч не са единствените повлияни благотворно от новия наставник в състава на Спортинг и това личи в подхода към всеки мач. От късния гол на Слимани в гостуването срещу Ароука до пълния обрат от 0:2 до 3:2 срещу Брага на „Жозе Алваладе”, изглежда така, сякаш „лъвовете” вярват, че могат да измъкнат победата при всякакви обстоятелства. Подобно отношение ги изведе до върха в класирането на две точки от Бенфика и кой знае къде ще ги докара през май.

Макар че Жоао Перейра е единственият вкусил от шампанското в шампионската купа в Португалия в състава на „зелено-белите”, може би единствено и само компанията на Жезуш е всичко онова, от което те се нуждаят, за да прекратят 14-годишното си очакване за триумф в лигата.

Патрик Рибейру, PortuGOAL.net

Още от Футбол свят

Виж всички