Безпътният Перес и отегчените асове съсипват Мадрид

Безпътният Перес и отегчените асове съсипват Мадрид

Вече няколко седмици Флорентино Перес бе твърдял публично, че Рафаел Бенитес е „решението”, но зад кулисите споделяше, че е готов да го уволни. Начинът, по който се управлява Реал Мадрид в момента, значи, че Флорентино отговаря за всичко – той е спортният директор, президентът, всичко! Постоянно подкопава авторитета на треньорите, като говори зад гърба им, а после ги пъди.

Въпросът сега е кой е отговорен? На първо място трябва да се запитате дали изборът на Рафа да се завърне на „Сантиаго Бернабеу” към онзи момент е правилният. Аз мисля, че не. Защото се приближаваме към края на една ера в Реал Мадрид.

След 10-ия си триумф в КЕШ/ШЛ – Ла Десима, клубът трябваше да се раздели с топ играчите си и да доведе нови, за да започне преход. Вече от година насам – и това са думи на самия президент – отборът е в упадък. Спечелил само световната клубна купа след епичната нощ в Лисабон, на отбора сякаш не му пука достатъчно, не работи достатъчно здраво, не е достатъчно гладен. Падна от Валенсия в началото на 2015 г. и после бе съкрушен в дербито от Атлетико Мадрид, а тенденцията се задълбочи.

Хора, които бяха замесени в неделния мач на „Местайя”, хора, които виждат отблизо играчите, смятат, че тимът изглежда остарял, преситен, отегчен. Рафа трябваше да изчисли дали е наистина възможно да обърне посоката в един клуб, където авторитетът на треньора е толкова тежко принизяван от отношението на президента. Вероятно не трябваше да приема работата.

Той показа емоцията си и плака при своето назначение, защото това бе за него осъществена мечта Истината обаче е, че не можа да работи с отбора. Казано ми бе от играчи, които все още подкрепят Рафа, че нещата тъкмо са започвали да се обръщат, че тимът тъкмо е започвал да функционира като колектив.

Фактът, че отборът не бе работил от много години като колектив, както и че е пълен с работещи за себе си играчи с огромно его, бе причинител на голямо обезсърчение за онези футболисти, които искаха да работят екипно. Мадрид започваше да показва признаци, че функционира като колектив, ала в крайна сметка на Рафа не му беше позволено да завърши работата, която започна.

Според мен отговорният за ситуацията е Флорентино Перес. Както не спирам да казвам, Реал Мадрид се управлява като бизнес, а не като футболен клуб, и това носи своите последствия. Ако събереш група от много добри играчи и нещата сработят – чудесно. Понякога става, но не редовно. Две титли в Ла Лига за 12 години доказват тази теза, а не мисля, че ще вземат трета този сезон.

Играчите също трябва да поемат голяма част от вината. Президентът проведе анкета по празниците сред притежателите на сезонни билети с въпроса „Кого искате за заместник на Бенитес?”. И когато победителят в нея бе Зинедин Зидан, клубът позволи този резултат да стане публично достояние. Играчите бяха запитани как биха реагирали на назначение на Зидан и те приеха на драго сърце, а това е подозрително.

Ако искат Зидан за треньор, вероятно очакват същия лесен живот като при Карло Анчелоти. Живот, който може и да носи резултати известно време, ала, както видяхме в безтрофейния минал сезон, в крайна сметка спира да върши работа. Играчите бяха дисциплинирани срещу Валенсия в първия половин час и играха наистина добре, но не можаха да задържат това ниво за целите 90 минути, защото бяха отегчени, защото искат нови предизвикателства, защото не вярват в онова, което се иска от тях.

Сега щафетата е предадена на Зидан. Той не е треньор, той е лидер, но не и ясен лидер според мен – води със своята визитка, не със своя характер. Може да получи уважението на играчите, ала не съм сигурен, че носи индивидуалните способности да ръководи отбор. Все пак може би неговите помощници ще успеят да запълнят липсващите качества у него.

И накрая иде ред на въпроса със стратегията на Реал Мадрид за бъдещето му. Тя до голяма степен зависи от това дали ще бъде избегнато надвисналото трансферно ембарго от ФИФА, което се стовари преди време върху Барселона. Дългосрочният план е раздяла с Кристиано Роналдо и Карим Бензема, но при ембарго ще се наложи всички да останат на борда и ще бъде много интересно да се види как ще се справи с това клубът.

Ако трансферното наказание бъде избегнато, ще бъде направен опит за привличането на Роберт Левандовски и може би Еден Азар и Давид де Хеа като старт на нов проект на „Бернабеу”. Няма да има преходен период, просто ще се опитат да се отърват от шест футболисти и да ги заменят с други шест. Аз лично не мисля, че това е идеалният начин да се гради отбор.

Гийем Балаге, „Скай Спортс”

Още от Футбол свят

Виж всички