"От скрина": Пращат легенда на Левски в склад да си вземе голмайсторския приз

"От скрина": Пращат легенда на Левски в склад да си вземе голмайсторския приз

Димитър Йорданов е сред най-големите легенди на Левски и сред най-обичаните футболисти у нас през 50-те и 60-те години на миналия век. Кукуша къса не една и две мрежи, а на 15 юли 1962 г. влиза в историята като първият, вкарал четири гола във Вечното дерби. Казват, че след този култов мач, завършил 6:3 за "сините", деветката на Левски припаднал на тъчлинията. Централният нападател играл болен с 40 градуса температура, но мушнал с кеф четирите парцала във вратата на ЦСКА.

Въпреки силното съперничество, Кукуша е голям приятел с някои знакови фигури на "червените". "Лични приятели бяхме с Георги Найденов, близки бяха и съпругите ни. Бог да го прости Жоро, великолепен човек беше. Много добър другар ми е и Манол Манолов - Симолията, но напоследък животът ни пораздели, виждаме се рядко. Интересно - за него говореха, че бил брутален. Не е вярно - на игрището той беше мъжки футболист, а на улицата - човек с рядко добра душа. Играли сме винаги един срещу друг и сме се пощипвали, и сме се заяждали, но пак казвам - не познавам по-добър човек от него", разказва Кукуша.

Години след като е окачил обувките на пирона, той споделя, че е изпитал силно огорчение в края на своята кариера: "Когато се отказах от футбола, от Левски не ми подариха и едно цвете. Не исках други подаръци - цветенце, топлинка. Такава горчилка трудно се забравя. Дори когато станах през 1960 г. голмайстор на първенството, ми казаха да отида в склада на стадион "Васил Левски" да си взема купата!? Да, така беше, а след това задълго време наистина бях забравен". В знак на признателност в по-нови времена "синята" легенда е поканен от ръководството на клуба да пътува до Глазгоу за срещата с Рейнджърс от Шампионската лига през 1993 г.

Другият прякор на Йорданов е Куки. Откъде идва той? След един мач със Сантос, завършил 3:3, в Бразилия излиза статия със заглавие "Пеле, Пепе (бел. авт. - двукратен световен шампион с Бразилия) и Куки, последния от Левски". Така започват да викат на голаджията на "сините" Куки.

Славният реализатор е юноша на Славия, но записва златните си години с фланелката на Левски. Заради връзката си с "белите" е гост на шампионския им банкет през 1996 г. Уви, след него роми обират бившия национал на бул. "Константин Величков" в столицата. Съпругата му Мария свидетелства, че апашите му отмъкнали 50 лева, часовника и тефтерчето с телефонните номера на приятелите. Малко по-късно Димитър Йорданов напуска този свят на 66 години. Както обаче казва един американски писател, ако хората помнят нечия история, такъв човек става безсмъртен.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Още от От скрина

Виж всички