"От скрина": Защо Кройф играе с №14

"От скрина": Защо Кройф играе с №14

Тръгвайки да пиша за Йохан Кройф, се сещам за първия път, когато чух името му. Било е някъде около 1990 г. В близост до посолствата в "Младост 1" имаше малка невзрачна постройка, в която една леличка продаваше трикотаж. Точно така пишеше на мърлявото стъкло, което бе нещо като витрина - трикотаж. Та там аз и моят най-добър приятел от детството Петко се сдобихме с първите си футболни фланелки. Разбира се, скоро те ни умаляха и се загубиха някъде из гардероба на времето. Тениските не бяха нито на футболен отбор, нито нищо - небесносини фланелки с дълги ръкави и черен номер на гърба. Така се падна, че другарчето ми получи №7, а моята бе с №14. Тогава ми бе обяснено, че с този номер е играл Кройф.

И стигаме до въпроса защо един от най-великите футболисти в историята е носил точно №14. Оказа се, че не са много хората, които знаят каква е историята около "Летящия холандец" и номера му. Всъщност няма нищо сензационно, просто в даден момент предопределението влиза в съблекалнята на Аякс, въоръжено с торба случайност и шепа суеверие. Нека идем до Холандия през 1970 г.

На 30 октомври 1970 г. Аякс играе дерби с ПСВ Айндховен. Докато рицарите на "Тоталния футбол" се гласят да излязат да разгряват, става ясно, че фланелката с №7 липсва. Никой не знае къде се е дянала. Така халфът Гери Мюрен остава без фланелка и трябва да му се намери резервна. Тогава Йохан Кройф взима думата. Лидерът на шампионите сваля своята тениска с №9 и я дава на Мюрен. "Вземи тази, аз ще намеря с какво да играя", казва Йохан Велики на своя колега. През 60-те години на миналия век младата звезда на Аякс се състезава неизменно с деветка на гърба. В този ден обаче това се променя.Кройф отива при чувала с резервни екипи и бърка да си потърси нова фланелка. Грабва първата, която му попада. Тя е с №14. Това е моментът. Аякс печели мача с 1:0, а Йохан лети по терена. "На другия ден Кройф дойде при мен и ми каза: "Гери, срещу ПСВ вчера се получи много добре. Нека да продължим да играем с тези номера". Така и направихме. Деветката остана за мен", спомня си след време Мюрен.

Първоначално от Холандската футболна асоциация гледат с лошо око на този произвол от страна на Аякс, защото по това време е регламентирано титулярите да излизат с номера от 1 до 11. Въпреки недоволството Кройф продължава да излиза на терена с №14 и скоро го превръща в емблематичен. По-късно, когато вече е в Барселона, испанците не разрешават на холандския ас да нарушава установената традиция и той отново слага деветка. №14 обаче вече е легендарен. Завинаги.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички