ЕК се произнесе: Реал Мадрид и Барса са подпомагани незаконно от държавата

ЕК се произнесе: Реал Мадрид и Барса са подпомагани незаконно от държавата

Европейската комисия (ЕК) публикува официално становище след разследването по случая за държавна помощ към седем испански клуба - Барселона, Реал Мадрид, Валенсия, Атлетик Билбао, Осасуна, Елче и Еркулес. "След три независими задълбочени изследвания Европейската комисия реши, че седем испански клуба са се възползвали от държавна помощ и по този начин са получили несправедливо предимство над другите клубове, което е в разрез с нормите на Европейския съюз", пише в становището на ЕК.

Първото разследване обхваща единствените четири клуба, които са регистрирани като нетърговски дружества - Реал Мадрид, Барселона, Атлетик Билбао и Осасуна, което им дава правото да плащат с по 5% по-ниски данъци от своите приходи. Тези четири клуба са се възползвали от това правомощие в продължение на повече от 20 години без да има обективна причина. Според ЕК тези четири клуба трябва да платят данъци със задна дата.

Второто разследване е по темата за покупко-продажба между Реал Мадрид и град Мадрид, при което закупената земя е надценена с 18,4 милиона евро в полза на кралския клуб. ЕК изисква от "белите" да върнат обратно в хазната посочената сума. Третото задълбочено изследване обхваща клубовете от Валенсиана. Валенсия, Елче и Еркулес са ползвали неправомерна държавна помощ, за да покрият задълженията си. Според ЕК трима валенсиански клуба трябва да върнат на държавата съответно 20,4 млн. евро (Валенсия), 6,1 млн. (Еркулес) и 3,7 милиона (Елче).

Държавата е подсигурила заеми при неправомерни условия и това е дало предимство на тези три клуба пред останалите в Испания.

Снимки: Getty Images/Guliver

Още от Спорт и бизнес

Виж всички