Още една оставка в Левски

Още една оставка в Левски

Поредна оставка беше подадена в Левски днес. След Иво Тонев, Георги Иванов - Гонзо, Гошо Гинчев, Николай Илиев, Николай Иванов, Иван и Андрей, оставка хвърли и председателят на Тръст "Синя България" Васил Колев. Така занапред на събиранията на УС ще сяда друг представител на феновете. Част от напуснали управата на синия клуб изтъкнаха като мотив именно присъствието на привърженици в УС, като зад думите им прозираше именно фигурата на Колев.

Ето и пълния текст, публикуван на сайта на Тръст "Синя България", за оставката на Васил Колев:

ОСТАВКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ТРЪСТА

Публикувано на: 07.06.2016
Уважаеми членове на Тръст „Синя България”,

Искам да ви информирам, че подавам оставка като председател на Тръст „Синя България”. Причина за това е атаката към модела на управление на Левски и по-специално към участието на организации на привържениците в него. Нито тръстът, нито аз персонално сме атакувани в поредицата от публични изяви на мажоритарните собственици. Дори напротив, получихме благодарности и извинения от Иво Тонев на пресконференцията му миналия четвъртък. Смятам, че е въпрос на достойнство, чест и морал да се оттегля от поста си при атака към модела и най-вече при опити да бъдат разединени и разделени привържениците на клуба.

На последния Управителен съвет на Левски Тръст „Синя България” отправи критики към работата на управителния съвет и председателя Иво Тонев. Те бяха в девет направления:

1) Прескачане на Управителния съвет на клуба при вземане на важни решения, които са единствено от неговото правомощие

2) Липса на авторитет на Управителния съвет в клуба

3) Липса на авторитет на Управителния съвет сред левскарската общност

4) Невъзможност на Управителния съвет да обясни своите решения

5) Липса на цели, стратегия, отговорност и приет бюджет за новия сезон

6) Неразбиране на модела на управление

7) Липса на достатъчно прозрачност

8) Липса на финансова дисциплина

9) Неприемливо отношение към привържениците на Левски.

Това по всяка вероятност са интригите, които циркулират в публичното пространство и официалните документи. Всичко се случи след извънредно заседание на Управителния и Надзорния съвет, свикано преди това, за да ми бъде устроен „другарски съд”. Подобно заседание без дневен ред и от днес за утре не е свиквано дори в най-тежките моменти за Левски, като настоящия, в който оставка подават спортния директор и членове на Управителния съвет. Повод за „другарския съд” беше изразеното от тръста недоволство относно 1) липсата на позиция на Управителния съвет на Левски по повод треньорската смяна на Стойчо Стоев, която излезе, че е направена въпреки желанието на спортния директор, а това е недопустимо

2) несъгласието ни Левски да бъде финансиран чрез заеми и да задлъжнява както по времето на Тодор Батков. Заемите са вземани без знанието и съгласието на Управителния съвет, каквото е изискването на устава на акционерното дружество

3) настояването за твърда позиция на Левски към БФС по повод готвените административни реформи и служебното връщане в елита на един отбор.

На въпросното заседание бях помолен да подам оставка от г-н Николай Илиев, с което незабавно се съгласих, но бях убеждаван от членове на УС да не правя това. Очевидно с цел да се стигне до театъра от последните няколко дни, при който да бъде атакувано участието на организации на привържениците в Управителен съвет заради неудобната им позиция. Привържениците са атакувани заради това, че са до клуба в трудни моменти, когато всички бягат, за да не поемат отговорност.

Тъй като аз лично или управителният съвет на тръста не биха могли да оттеглят организацията от участие в управлението на Левски, където тръстът е акционер с 10%, смятам, че е удачно допитване за това да бъде организирано до членовете. Излъчването на нов председател ще разбие мита, че тръстът е зависим изцяло от мен и едва ли не вредя по начин, че не мога да бъда спрян от акционери с почти 90% от капитала на дружеството, Надзорен съвет и огромен по численост Управителен съвет.

Тръгвам си горд, защото оставям огромно наследство, извоювано в полза на привържениците на Левски. Те притежават 10% от любимия им клуб, които им дават огромни правомощия да контролират процесите в него и да сигнализират за нередностите, място в Управителния съвет на Левски, както и такова в европейската асоциация на тръстовете, създадена от УЕФА, в която на „Синя България” се полага авторитетно място и уважение. За мен беше привилегия да бъда част от вълнуващите времена, в които привържениците на Левски организираха вековния юбилей на любимия клуб, а след това го спасиха и от фалита чрез акцията „Левски е твой”, инициирана и предложена от Тръст „Синя България”. Едновременно с това за мен е недопустимо и аз се срамувам от привържениците на Левски, които се включиха със скромните си средства в „Левски е твой” и спасиха клуба от фалит, докато самият клуб изглежда неспособен да се разграничи от случващите се в този момент административни безобразия в българския футбол. Само Левски!

С уважение, Васил Колев

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички